avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... camere video in viata privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

camere video in viata privata

Buna seara. Dupa ce stiu eu sistemele de supraveghere video au un regim special. Se pot instala doar in anumite conditii si mai ales ca dreptul la viata privata e unul fundamental, sitpulat si in Constitutia noastra. Mai precis intro curte cu mai multi proprietari, unul dintre acestia a instalat un sistem de supraveghere video fara acordul tuturor locatarilor, asa cum spune legea. Deci dreptul la viata privata este incalcat in mod flagrant. Cel care a instalat spune ca nu-i pasa de nimic si oricum ceilalti locatari nu vor avea curajul sa faca reclamatie. Asta cam asa este, mai ales ca omul este sofer de mare functie. As dori un sfat pe aceasta speta, desi dupa ce am citit pe aici pe forumuri, nu prea se rezolva nimic, iar acea Autoritate nu prea rezolva mare lucru. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 12:05, 28 Iunie 2016
Buna ziua!
In conformitate cu prevederile Deciziei ANSPDCP nr. 52/2012, "Art. 4
Supravegherea video poate fi efectuată, în principal, în următoarele scopuri:
[...]
e)realizarea unor interese legitime, cu condiţia să nu se prejudicieze drepturile şi libertăţile fundamentale sau interesul persoanelor vizate."

Apreciez astfel ca, in principiu, persoana mentionata de dumneavoastra poate justifica un interes legitim de a monta un sistem de supraveghere, indeosebi in situatia in care ati mentionat ca locuiti intr-o curte comuna.

Intradevar, asta nu inseamna ca amplasarea respectivelor camere de supraveghere poate fi efectuata oricum. De exemplu, art 5 din aceeasi Decizie mentioneaza la alin. 2 "Camerele de supraveghere video se montează în locuri vizibile."
In masura in care apreciati ca sistemul de monitorizare al vecinului este instalat defectuos, cu incalcarea dispozitiilor legale sau afectandu-va drepturile si libertatile dumneavoastra fundamentale, sesizati ANSPDCP, aceasta urmand sa verifice si sa dispuna cu privire la legalitatea prelucrarii imaginilor in acest caz.
Informatii despre modalitatea de plangere gasiti pe situl Autoritatii, www.dataprotection.ro

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de luat vederi roxana69 roxana69 Se pot monta camere de luat vederi in hala de productie? (vezi toată discuția)
Buna ziua, vreau si eu sa intreb daca eu am montat 4 camere video ... Mariandjy Mariandjy Buna ziua, vreau si eu sa intreb daca eu am montat 4 camere video care sunt indreptate in parcare pe domeniul public sunt legale, mentionez camerele au fost ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa faca monitorizarea video ? oanaportar oanaportar Recent s-a instalat un sistem video pentru monitorizarea imobilului institutiei. Institutia are contract de prestari servicii cu o firma de ... (vezi toată discuția)