avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: SAF-T și facturarea electronică, obligatorii din 2022. Implementare și impact. Lectori: EY România. Joi, 27 Ianuarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Clauza de neconcurenta 2016 - taxare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Clauza de neconcurenta 2016 - taxare

Buna ziua,

Referitor la Clauza de neconcurenta in 2016, mai exact taxarea acestor indemnizatii - avem contradictie intre Codul Muncii si Codul Fiscal:

Codul Muncii:
Art. 21
(1)La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2)Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3)Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4)Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.


Codul Fiscal la zi:
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
q) indemnizațiile lunare plătite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurență, stabilite conform contractului individual de muncă;


Insa trebuie si taxata, indemnizatia acordata:

Analiza 1:
- Nu este drept salarial – Codul muncii
- Este asimilata Veniturilor din salarii – Codul Fiscal
- Taxare cf Codului Fiscal curent:
o La salariat:
• Somaj = nu
• CAS = da, ART. 139 (1)
• Sanatate = da, ART. 157 (1) l)
• Impozit = da, ART. 61 b)
o La angajator:
• Somaj = nu
• CAS = da, ART. 140
• Sanatate = da, ART. 158 (1)
• CCI FNUASS = da, ART. 193 (1) a) si ART. 195 (1) si Norme metodologice 24. (1)
• FAMBP = da, ART. 202 (1) a) si ART. 204 (1) a)
• Fond Garantare = nu
• Fond handicap = nu
Analiza 2:
o Aferent acestor indemnizatii se retine :
o impozit (art. 76 alin.2 lit. q CF)
o sanatate (art 157 alin.1 lit. L CF).
o sunt exceptate de la celelate retineri.

Rog, respectuos, opinia dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Roxflore , utilizator 17:54, 1 Octombrie 2021
ati gasit raspunsul la intrebare ??
Este valabil 2021:
Aferent acestor indemnizatii se retine :
- impozit (art. 76 alin.2 lit. q coroborat cu art 64. lit b, si 78 alin. 1 si 2 CF)
- sanatate (art 157 alin.1 lit. L CF).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical mirela1984 mirela1984 Buna ziua! Am doua concedii medicale aduse de un salariat si as dori sa-mi confirmati ca am procedat corect, atunci cand l-am inregistrat in saga. Primul ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale indemnizatie de sedinta consilier local FloareaIonita FloareaIonita Ce contributii (angajat/angajator) se datoreaza pentru indemnizatiile de sedinta ale consilierilor locali conform Noului Cod fiscal incepand 01.2016? (vezi toată discuția)
Taxe concediu prenatal si postnatal lauras25 lauras25 Ce taxe plateste angajatorul pentru concediul prenatal si postnatal? (vezi toată discuția)