avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preluare contract de inchiriere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preluare contract de inchiriere

Am o problema legata de preluarea unui contract de inchiriere al unui apartament al primariei. Mi s-a propus sa preiau un contract de inchiriere al unul apartament locuinta sociala aflat in chiria primariei, la solicitarea mea de a primi locuinta sociala. Apartamentul are datorii restante la intretinere mari, de aproximativ 70 de milioane si penalitatile aferente. Ma intereseaza daca ma poate conditiona primaria cu plata acestor sume. Daca sumele sunt vechi de o perioada de aproximativ 5 ani, ele nu se prescriu cumva? Si ma mai intereseaza daca intr-adevar acest apartament locuinta sociala se poate cumpara usor, dupa ce achit toata suma, intretinerea si toate penalitatile, asa cum mi-a spus o "doamna de la primarie" Doamna respectiva mi-a sugerat ca apartamentul costa doar in jur de 30 de milioane (3000 de RON) si ca il pot cumpara "a doua zi dupa ce achit toata suma". Vi se pare credibil?
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri sau macar sa ma sfatuiti unde pot sa capat niste raspunsuri pe care sa ma pot baza. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: SuperOty , utilizator 19:11, 20 August 2009
se prescriu numai sumele mai vechi de 3 ani. iar dvs nu sinteti raspunzator/raspunzatoare de acele sume ci primaria, care este proprietara sau detinatoarea acelui apartament.
referitor la cumparare, ar trebui sa vedeti daca este intr-adevar al primariei sau este revendicat de vreun proprietar in instanta, fiind pe vreun rol al vreunei instante. iar pretul de 3000 ron este cam dubios chiar si pe criza asta. iar la un asemenea pret s-ar fi vindut de mult. un alt aspect ar fi acela al "bulinei rosii" cu care este dotat un imobil in stare critica dpdv al sigurantei la cutremure.
Multmesc pt. raspuns. Cum pot afla daca apartamentul este sau nu revendicat? Ma pot adresa oficial undeva ca sa afla daca apartamentul este subiectul vreunui litigiu? Legat de pretul apartamentului, un notar eventual ar putea estima presupun cat valoreaza pe piata apartamentul. Exita o lege care sa stipuleze in niste anexe eventual pretul cu care se pot cumpara apartementele cu titlu de locuinta sociala?
Multumesc din nou, numai bine.
Creantele mai vechi de 3 ani se prescriu doar daca furnizorul/creditorul nu a intreprins nicio masura pentru recuperarea debitului. Cea mai simpla masura de intrerupere a termenului de prescriptie este Somatia de plata trimisa catre debitor cu confirmare de primire iar masura finala este litigiul.
La vechimea precizata de dvs. este foarte probabil sa existe un litigiu pentru acea suma. Verificatia la registratura Judecatoriei de care apartineti.
Multumesc frumos pentru sfaturi. Inteleg ca nu poate fi cumparat un apartament pentru care exista un litigiu intre primarie si fostul chirias. Dar inchiriat poate fi in asemenea conditii?
Si as mai avea o problema: puteti sa -mi spuneti pe cat timp se face un contract de inchiriere pentru o locuinta sociala? Un an, asa cum mi-a raspuns ”doamna de la primarie”? si pe urma se prelungeste pe 3 ani?
Nu. Perioada de inchiriere pentru aceste spatii este reglementata prin OUG 44/2009:
"ARTICOL UNIC
Durata contractelor de închiriere privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2004 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere, aprobată prin Legea nr. 219/2004, pentru care a operat tacita relocaţiune, în condiţiile prevăzute la art. 1.437 din Codul civil, este de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă."
Daca reprezinta cauza unui litigiu intr-adevar nu se poate vinde.
Daca restantele sunt doar la intretinere nu exista litigiu intre Primarie si chirias ci intre Asociatie si acestia.

Alte discuții în legătură

Chirie apartament anl - cu datorii la intretinere, a fostilor chiriasi cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Am primit un apartament cu o camera prin programul ANL in Iasi pt a sta in chirie ( de la primaria IASI departament locuinte ANL ) , iar peste un ... (vezi toată discuția)
Datorii primarie (proprietar apartamente) catre asociatie CristiGanea CristiGanea Buna ! Problema este in felul urmator:In 2008 au fost evacuati 2 familii din locuinta de catre primarie,primaria fiind proprietarul apartamentelor,aceste ... (vezi toată discuția)
Cum vinde primaria un apartament vodaststefan vodaststefan Primaria detine un apartament la parterul unui bloc, apartament care a fost locuit de cineve care nu l-a cumparat in anii 90.si in timpa acumulat o datorie la ... (vezi toată discuția)