avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis de conducere luat in urma unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis de conducere luat in urma unui accident rutier - sofer incepator

Buna ziua,
In urma cu doua luni nu am accordat prioritate de trecere si am provocat un accident rutier soldat cu daune materiale(cele doua autoturisme implicate in accident) dar si fracturarea antebratului unuia dintre pasagerilor aflati in masina caruia nu i-am acordat prioritate. El a fost nevoit sa se opereze la mana.
Perimsul de conducere mi-a fost suspendat pe o perioada de 90 de zile si am primit drept de circulatie pe 15 zile.

Intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa imi recapat permisul de conducere? Din cate m-am documentat pana in momentul de fata ar trebui sa sustin examenul 13 din 15 dar nu sunt sigur. Cei care v-ati mai aflat in aceasta nefericita situatie sau aveti cunostinta necesara de a raspunde la aceasta intrebare va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.

Mentionez ca in momentul producerii accidentului detineam carnetul de conducere de aproximativ 8 luni deci eram sofer incepator.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
cosminrg, utilizator
Cel mai recent răspuns: cosminrg , utilizator 11:29, 15 Iulie 2016
Daca dosarul a fost clasat de procuror si ati primit suspendarea de 90 de zile atunci sunteti obligat sa sustineti testul 13/15 dar perioada de suspendare nu va fi redusa la 30 de zile deoarece fapta este infractiune si nu contraventie.

Art 106-oug195
(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.
Prin perioada de suspendare se intelege 90 de zile de la producerea accidentului sau 90 de zile de cand expira dreptul de circulatie?
hg1391
Art. 210. – (1) În situaţi în care conducătorul de autovehicul săvârşeşte o faptă pentru
care, potrivit legii, se reţine permisul de conducere în vederea suspendării exercitării
dreptului de a conduce eliberându-se dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie, sancţiunea contravenţională complementară operează începând cu ziua următoare celei în care a expirat valabilitatea dovezii.
Multumesc de clarificare. In afara de sustinerea examenului 13 din 15 mai exista si alte lucruri pe care trebuie sa le fac precum platirea unei amenzi?
Ati primit vreun pv cu amenda? Daca nu nu. In schimb veti plati cheltuielile de ingrijiri medicale ale victimei, de fapt le va plati asiguratorul rca pe care aveati obligatia sa il anuntati despre accident.

Alte discuții în legătură

Ordonanta suspendare permis Oana912256 Oana912256 Buna ziua!! Zilele trecute am primit in cele din urma de la Serviciul Rutier instiintarea referitoare la suspendarea permisului auto din urma unui accident ... (vezi toată discuția)
Buna !după neacordarea priorității mi s-a reținut permisul ... Ana_7maria Ana_7maria Buna !după neacordarea priorității mi s-a reținut permisul pe 90 de zile .azi am primit un document în care scrie că trebuie să mă prezint la serviciul ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)