avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bonuri de masa in zilele in care iti recuperezi orele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bonuri de masa in zilele in care iti recuperezi orele lucrate suplimentar

Buna seara! Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste acordarea de bonuri de masa in perioada in care iti recuperezi orele lucrate suplimentar. In luna mai am stat 2 zile acasa pentru a-mi recupera 16 ore suplimentare, ore pe care le-am facut intr-o zi de sambata. Pentru acele 2 zile libere nu am primit bonuri de masa.
In momentul in care am intrebat la resurse umane de ce nu am primit acele 2 tichete asa cum primeam inainte si asa cum primesc si ceilalti angajati cand isi recupereaza orele lucrate suplimentar, mi s-a oferit acest raspuns:"In urma controlului de la ITM, efectuat la sesizarea ta dupa cum ne-ai informat, care a avut loc in perioada 18.05.2016-25.05.2016, s-a analizat inclusiv situatia pontajului. Pentru pontajul tau , analizat in mod special dat fiind calitatea ta de initiator al sesizarii, s-a constatat ca societatea ti-a acordat tichete de masa si pentru zilele nelucrate.

Intrucat dispozitiile legale in vigoarea - Legea 142/1998 si normele de aplicare - stabilesc ca angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea, ca atare, pentru zilele in care tu nu ai lucrat, nu se acorda tichete de masa."
Mentionez ca eu am facut o sesizare la itm in care am informat modul abuziv de lucru care ni se impune. In momentul in care s-a efectuat controlul, cu siguranta nu li s-a pus la dispozitie pontajul corect, pontaj la care eu nu am avut acces, chiar daca am facut o solicitare scrisa la adresa firmei.
Intrebarea mea este: ar fi trebuit sa primesc acele tichete de masa? multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 16:03, 15 Iulie 2016
Vedeti aceste discutii:
www.avocatnet.ro/content/for...

Opinia mea postata in data de miercuri, 10 Februarie 2016, 12:11 ramane aceeasi.
iuli_ana87 a scris:

........
Am si eu o nelamurire in ceea ce priveste acordarea de bonuri de masa in perioada in care iti recuperezi orele lucrate suplimentar. In luna mai am stat 2 zile acasa pentru a-mi recupera 16 ore suplimentare, ore pe care le-am facut intr-o zi de sambata. Pentru acele 2 zile libere nu am primit bonuri de masa.

...........
Intrebarea mea este: ar fi trebuit sa primesc acele tichete de masa? multumesc!




Ar trebui sa se tina seama de prevederile cuprinse in Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă din 14.01.2015,aprobate prin HG23/2015,
si in care in cuprinsul art.10 se enumera zilele care nu se considera zile lucrate si unde zilele libere platite pt orele suplimentare efectuate nu apar nominalizate

Art. 10.

Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz. În sensul prezentelor norme, nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:

a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, republicată, cu modificările ulterioare, şi respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Ordonanţei Guvernului nr. 6/2007 privind unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici până la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare şi alte drepturi ale funcţionarilor publici, precum şi creşterile salariale care se acordă funcţionarilor publici în anul 2007, aprobată cu modificări prin Legea nr. 232/2007, cu modificările ulterioare, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotărârii Guvernului nr. 250/1992, republicată, cu modificările ulterioare, şi, respectiv, contractelor colective de muncă;

c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare ori de detaşare;

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

Avand in vedere ca zilele libere platite sunt acordate in acest caz tocmai ca urmare a compensarii pt niste ore suplimentare prestate ,deci muncite ,iar tichetele de maa se acorda pt zilele lucrate,acestea se pot asimila zilelor lucrate,iar in concordanta cu prevederile legale sus mentionate,s-ar putea acorda tichete si pt cele 2 zile !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masa GnDana GnDana salariat angajat cu program inegal. In luna Octombrie are conform pontaj 178 ore lucrate + 24 ore concediu odihna, rezulta total ore lucrate+ore nelucrate = ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa Petro68 Petro68 Bună ziua! Vin la d-voastră cu rugămintea de a vă cere părerea în ceea ce privește acordarea tichetelor de masa. Lucrez la o R.A. si desfășor o ... (vezi toată discuția)
Drepturi FlorescuMihaita FlorescuMihaita Avand in grija, ocrotire si educatie un copil natural cu handicap de grd. I (cu actele doveditoare necesare) beneficiind de cele 12 zile liber-platite/an prev. ... (vezi toată discuția)