avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil nascut in Elvetia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil nascut in Elvetia

buna ziua. eu stau in elvetia cu un croat si nu suntem casatoriti. avem un copil de 10 luni pe care el l-a recunoscut.avem autoritare parentala comuna.eu aici am un permis de sedere fara drept de munca ca el ma intretine.daca eu nu mai vreau sa stau cu el nu am loc de munca deci mi se anuleaza permisul si trebuie sa parasesc elvetia.copilul meu are cetatenie romana-croata.intrebarea este ce se intampla cu copilul deoarece eu sunt dispusa sa las tara sa ma intorc in romania dar nu vreau sa pierd copilul.
Buna ziua,
Custodia se va judeca dupa legile elvetiene tinandu-se cont de cetatenia sa si de vointa parintilor.
Poate va gasiti de lucru.
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat local care va poate ajuta mai mult.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
pai eu vreeau ca copilul sa stea cu mine iar tatal doar ca sa ma tina langa el zice ca el nu ma lasa sa plec cu copilul.desi el nu se ocupa de copil deloc decat material. el aduce bani in casa el comanda.asa zice.si ca el nu lasa copilul sa plece desi e constient ca el nu se poate ocupa de copil.
eu am luat deja legatura cu un avocat aici dar mi s-a spus ca deoarece nu suntem casatoriti nu este de competenta avocatului.ci sa merg la un autoritatea regionala de protectie care se ocupa de aceste probleme deoarece ei hotaresc.dar nu pot merge acolo pana nu sunt sigura ca copilul poate ramane cu mine deoarece daca eu merg acolo automat ei ma trimit in romania.din moment ce copilul are cetatenie romana croata iar eu cetatenie romana nu se poate face ceva in Romania??
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
claucla a scris:

nu se poate face ceva in Romania??

Nu se poate face nimic în/din România. Elveția este competentă teritorial.
Statul elvețian conform propriilor legi va asigura protecția copilului, prin instituțiile lor.
Aveți mare grijă în Elveția, protecția copilului de acolo vă poate lua cu forța copilul cum se procedează similar în Norvegia, Suedia..., dacă ajungeți la ei cu probleme de familie, și îl dă spre adopție.
Apoi similar ca în alte țări, protecția copilului deschide proces în instanță, de asta avocatul va trimis la ei, spunându-vă că nu se ocupă avocații de copii (precum în România).
nu se pune problema de asa ceva.copilul nu este cetatean elvetian .este roman-croat.si biroul care se ocupa de aceste cazuri deja mi-a spus ca copilul va ramane ori cu mama ori cu tatal dar trebuie ca parintii sa ajunga la un acord daca parintii nu ajung la un acord atunci hotaresc ei cu care din cei 2 ramane copilul.este o posibilitate mai mare sa ramana copilul cu mama dar nu este exclus sa ramana cu tatal.in ambasada mi s-a spus ca din moment ce copilul este si cetatean roman cu certificat de nastere romanesc eu pot intenta un proces care se poate judeca si in romania .si mi-au spus cei de la ambasada si ca orice decizie se ia aici nu este valabila in romania pentru acte care necesita acordul ambilor parinti
Din cate am inteles eu aveti certificat romanesc pentru copil. Important este sa obtineti acordul tatalui pentru a pleca. Spuneti ca aveti mama foarte bolnava si trebuie doar sa veniti in vizita in tara. Odata ajunsi aici nu mai aveti probleme. Important este sa nu dati de banuit sotului ca aveti sa plecati pentru a va desparti. Spuneti ca trebuie sa va prezentati urgent la autoritati in tara, ca trebuie sa mergeti la primarie pentru copil sa-i luati alocatia, orice, important este sa obtineti acordul tatalui pentru a calatori. Aici in tara va prezentati la instanta si solicitati autoritatea tutelara.

Alte discuții în legătură

Drepturi copil nascut in elvetia Denys-Mara Denys-Mara sotia mea a nascut in elvetia din nefericire niciunul dintre noi nu avem permis de munk si nu muncim cu acte in regula avem asiguare amandoi sa acoperim ... (vezi toată discuția)
Derogare de lda termenul de 10 zile pentru oficierea casatoriei mbs90131 mbs90131 Eu si prietena mea ne aflam in Elvetia, ea find singura care are permis de sedere, eu fiind doar \"turist\". Ca de obicei, din varii motive, nu putem veni in ... (vezi toată discuția)
Casatorie romanca - kosovar jojogirl jojogirl Buna ziua . Am aceasta situatie. Ma poate ajuta cineva? Eu sunt romanca iar logodnicul meu este din kosovo . As dori sa stiu care sunt optiunile pentru a ... (vezi toată discuția)