avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil nascut in Elvetia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil nascut in Elvetia

buna ziua. eu stau in elvetia cu un croat si nu suntem casatoriti. avem un copil de 10 luni pe care el l-a recunoscut.avem autoritare parentala comuna.eu aici am un permis de sedere fara drept de munca ca el ma intretine.daca eu nu mai vreau sa stau cu el nu am loc de munca deci mi se anuleaza permisul si trebuie sa parasesc elvetia.copilul meu are cetatenie romana-croata.intrebarea este ce se intampla cu copilul deoarece eu sunt dispusa sa las tara sa ma intorc in romania dar nu vreau sa pierd copilul.
Cat timp aveti procura si nu este revocata nu exista probleme juridice.

Daca nu stiti cum sa procedati cu copilul il veti pierde.
Aste e clar sub aspect juridic dar mereu exista o sansa...

Incercati sa va informati mai inainte de a va avanta in necunoscut...este sfatul meu...
In Elvetia exista avocati romani specializati in cazuri dintr-astea. Parerea mea, este consultati unul.
Un exemplu este D-na Camelia Costea in Zürich. Posibil sa va poate ajuta mai mult decat forumul, deoarece cunoaste legea romaneasca si cea elvetiana.

Eu nu sunt jurist, deci ceea ce spun nu este sfat juridic adecvat, dar lucrez zilnic cu juristi elvetieni si cunosc cazuri similare cu alte nationalitati (Albanezi, Sarbi, Croati etc)

In Elvetia copilul are un domiciliu. Cf Legii Elvetiene, o persoana aici poate avea DOAR un domiciliu. In Elvetia, domiciliul copilului este cel pe permisul de sedere, si atunci cand doriti sa il schimbati trebuie sa anuntati la comuna (Gemeinde) si sa semnati amandoi (exact ca atunci cand va mutati dintr-o comuna in alta).

Daca dumneavoastra plecati in Romania pe baza procurii si nu va mai intoarceti, tatal poate sa ceara la un moment dat reintoarcerea copilului la domiciliul sau, si daca nu va supuneti, atunci aveti un proces international pentru rapire pe cap

Cetateniile copilului (Romana / Croata) sunt mai putin importante, copilul dumneavoastra NU are un domiciliu in Romania.... atentie mare la acest detaliu, poate face diferenta dintre dumneavoastra cu copilul, sau dumneavoastra intr-o inchisoare....

Protectia copilului in Elvetia poate lua relativ usor copilul dintr-o familie cu probleme, deci si acolo atentie ce intrebari puneti... adica nu intrebi "pot sa fug cu copilul in romania?". Ei se uita la drepturile tuturor, si mai ales ale copilului. Le este absolut egal ca tatal aduce doar banii si nu se ocupa de leganat copilul... dpdv legal si obiectiv are aceleasi drepturi ca si dumneavoastra
În Elveția sunt șanse mari sa piardă copilul.nnÎn România are șanse mai mari dar e o problema serioasa cu răpirea internațională. nDacă nu are un domiciliu ca lumea ii România și acte sa locuiască, precum și loc de munca va fi extrem de greu și i România.

nnDoar cu avocatul se vorbește dacă vreți sa fugiți cu copilul în tara deoarece este garantata confidențialitatea intre avocat și client și acesta nu are dreptul sa va reclame. nnE mai ceva ca la preot în privința confidențialității dintre avocat și client.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi copil nascut in elvetia Denys-Mara Denys-Mara sotia mea a nascut in elvetia din nefericire niciunul dintre noi nu avem permis de munk si nu muncim cu acte in regula avem asiguare amandoi sa acoperim ... (vezi toată discuția)
Derogare de lda termenul de 10 zile pentru oficierea casatoriei mbs90131 mbs90131 Eu si prietena mea ne aflam in Elvetia, ea find singura care are permis de sedere, eu fiind doar \"turist\". Ca de obicei, din varii motive, nu putem veni in ... (vezi toată discuția)
Casatorie romanca - kosovar jojogirl jojogirl Buna ziua . Am aceasta situatie. Ma poate ajuta cineva? Eu sunt romanca iar logodnicul meu este din kosovo . As dori sa stiu care sunt optiunile pentru a ... (vezi toată discuția)