avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand si cum pot solicita pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand si cum pot solicita pensie?

Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia imi permite sa ma pensionez cu 10 ani mai devreme de varsta standard de pensionare dar cu stagiu complet. In cazul meu stagiul complet ar fi la 61 de ani. Intrebarea este daca anii de facultate - 5 la numar- se considera stagiu de cotizare. In cazul acesta pot sa ies la 56 de ani cu stagiu complet?? Mentionez ca nu am lucrat in facultate, am facut-o la zi, la stat si nu am repetat ani de studiu. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana68@ , utilizator 14:49, 28 Ianuarie 2022
1. Stagiul complet de cotizare este dat de lege in functie de luna si anul nasterii si de sexul persoanei.

2. Spuneti luna si anul nasterii dvs. si daca sunteti barbat sau femeie.
18 martie 1971 , barbat.
Din art 58 legea 263/2010 se intelege ca intra, daca se incadreaza la preexistent.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
Carp Mircea, utilizator
da.. nascut in 1971, cu handicap din 1973.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2016
geomit, utilizator
1. Pentru un barbat nascut in martie 1971 versta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. - Asadar, pentru a putea solicita pensie pentru limita de varsta la 55 de ani trebuie sa aveti un stagiu de cotizare la pensie de 35 de ani.
- Si cu anii de facultate nu realizati cei 35 de ani de stagiu de cotizare necesari pentru a solicita pensie pentru limita de varsta in baza handicapului preexistent calitatii de asigurat.

Alte discuții în legătură

Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)
Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)