avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Stimati domni,
Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni.
As dori sa stiu daca in aceste conditii ( cu noile modificari ale legii) as avea dreptul la pensionare
Cel mai recent răspuns: bobuonisei , utilizator 16:16, 31 Ianuarie 2020
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

2. Pentru un barbat de varsta dvs. varsta standard de pensionaee este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

3. Asadar:
- daca sunteti incadrat in grad de handicap grav va puteti pensiona pentru limita de varsta la 50 de ani daca aveti un stagiu de cotizare la pensie de 35/3 x 1 = 11 ani si 2 luni;
- daca sunteti incadrat in grad de handicap accentuat va puteti pensiona pentru limita de varsta la 55 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de 35/3 x 2 = 23 de ani si 1 luna;
- daca sunteti incadrat in grad de handicap mediu va puteti pensiona la 55 de ani daca aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Stimate domn,
Am primit cu placere raspunsul dumneavoastra, dar am o mare nelamurire.
In legea 37/2013 care a aparut in luna Aprilie sunt date citeva modificari la legea 263/2010, dar nu sunt lamurit, acolo e un tabel ( tabelul nr.3 )care modifica perioada de munca, in cazul meu se incadreaza la virsta 45-49ani si 20 ani vechime.
Ceea ce nu stiu exact este daca se refera doar la pensia de invaliditate sau si la cea de handicap.
Mentionez ca am gradul II de handicap accentuat
Va multumesc anticipat
Nu exista pensie de handicap.
Se refera la pensia de invaliditate.
Daca medicul expert,emite decizie de incadrare intr-un grad de invaliditate,puteti solicita pensie de invaliditate.
1.Ce ati vazut dvs. in Legea 263/2010 se refera la conditiile de pensionare de invaliditate.

2. Nu exista pensie de handicap ci indemnizatie de handicap de care banuiesc ca beneficiati si dvs.

3. Pensia de invaliditate se poate cumula cu indemnizatia de handicap.
Buna ziua,
Revin cu o noua nelamurire.
Daca am lucrat in grupa 1 de munca ca si persoana cu handicap gradul 2 timp de 10 ani, mai am dreptul si la reducere de varsta conform grupei, pe langa reducerea de 10 ani ca si persoana cu handicap...???
Si as dori sa stiu daca pentru cei 10 ani in grupa 1 de munca mai primesc un spor banesc la pensie sau nu.
Va multumesc frumos pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat escuco escuco sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez ... (vezi toată discuția)
Sotul meu are retinopatie pigmentara nedeianumarioara nedeianumarioara sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)