avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea CIC 1 iulie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea CIC 1 iulie

Buna ziua. Copilul meu are 1 an si 3 luni. Am stat in CIC pana la 11 luni, adica pana in mai 2016. Sotul meu a stat si el o luna. Eu beneficiez acum de stimulent de insertie. Eu nu ma pot intoarce in CIC pana la 2 ani, dar ar putea sotul meu. Nu am inteleg din aceasta lege daca se poate sau nu. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:09, 18 August 2016
1. Din Legea 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...

2. Din Instrucţiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016:

Art. 1.
(1) În aplicarea prevederilor art. III din Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare ordonanţa de urgenţă, beneficiază de prelungirea sau, după caz, reluarea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului persoanele care au în îngrijire copii sub vârsta de 2 ani, care au beneficiat sau beneficiază pentru acesta/aceştia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, înainte de modificările aduse prin Legea nr. 66/2016.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), prelungirea, respectiv reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se fac pe bază de cerere însoţită de acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului. Modelul cererii este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.
...

(4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016, se află în plata stimulentului de inserţie, în concediul fără plată prevăzut de art. 6 din ordonanţa de urgenţă sau în una dintre situaţiile prevăzute de art. 11 alin. (2) din acelaşi act normativ, reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016, dacă cererea prevăzută la alin. (2) se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv.
...

Art. 2.
(1) În situaţia în care cererea prevăzută la art. 1 alin. (2) este depusă după termenele prevăzute la art. 1 alin. (3) - (5), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
...

3. Din cele de mai reiese ca puteti face cerere de reintrare in CCC pana la varsta de 2 ani (caz in care inceteaza plata stimulentului de insertie).

4. Poate si tatal sa solicite intrarea in CCC deoarece Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spun ca poate solicita CCC oricare dintre parintii firesti ai copilului:

Art. 1.
(1) Beneficiazã de drepturile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010
privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor, denumitã în continuare ordonanţã de urgenţã, urmãtoarele persoane, denumite în continuare persoane îndreptãţite:
a) oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor;
b) oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii;
c) persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã;
d) asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sãi naturali ori adoptaţi;
e) persoana care a fost numitã tutore.
...

Ce acte trebuie depuse de catre tata? Eu am gasit cereri de genul: renunt la stimulentul de insertie pentru a intra in CIC, nu am gasit cerere separat de stimulent sau cazul in care mama renunta la stimulent pentru a intra tatal.
Pentru ca tatal sa intre in CCC, se depun urmatoarele acte :
- cerere tip
- actele de identitate ale solicitanţiilor;
- certificat de naştere copii;
- după caz, certificatul de căsătorie sau livretul de familie;
- certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil dacă e cazul;
- cererea aprobată de conducerea unităţii în vederea intrării în concediu pentru creşterea copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dispoziţia de suspendare a contractului individual de muncă pentru perioada de 1 an, 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap;
- în situaţia persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi;
- fişa fiscală aparţinând solicitantului (dacă e cazul);
- dacă solicitantul optează pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal se solicită extras de cont, contul IBAN de la bancă.

Modelul de cerere-tip il puteti lua de la Primarie sau de la AJPIS.

Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de OUG 111/2010, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de cresterea copilului cliviaus10 cliviaus10 Sunt mama unui copil de un an si sase luni. Am revenit la munca cu cateva zile inainte de a implini copilul un an. Sunt in perioada in care dispun de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil vs supliment de insertie MirceaMS MirceaMS Buna seara! Ma confrunt cu o problema si va rog daca se poate sa ma ajutati. Sotia mea nu avea niciun venit. A nascut pe 01.12.2014 si am optat pt varianta ca ... (vezi toată discuția)
Norme metodologice la legea 66/2016 dijmarescu dijmarescu BUna ziua, Va rog, au fost publicate normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Legii nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG ... (vezi toată discuția)