avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Regularizarea taxei de autorizatie construictie
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Regularizarea taxei de autorizatie construictie

Buna ziua.

Problema mea este urmatoarea:
In data de 06,08,2016 mi s-a completat declaratia privind valoarea reala a lucrarilor executate in baza autorizatiei rezultand o diferenta de 309 lei , suma cea r fi trebuit sa mi se restituie.
( taxa de autorizatie a fost in valoare de 1105lei, iar valoarea calculata in urma declaratiei privind valoarea reala a lucrarilor este de 791 lei).
Am solicitat, printr-o adresa catre primarie restiturea aceste sume, iar raspusul care l-am primit din partea lor a fost ca nu exista sume de restituit.
Ei fac referire la art 76(2) lit.a din Normele metodologice din 12 oct 2009 de aplicarea Legi50/1991 cu completarile si modificarile ulterioare si spun ei ca am depus declaratia .
Intradevar valoarea lucrarilor declarata de solicitant la emiterea autorizatiei de construire(1) este aceasi cu cea reala a lucrarilor declarata de solicitant la terminarea acestora(3).
Dar in tabel urmeaza o serie de inmultiri cu 1/100, adunari, scaderi rezultand taxa datorata de solicitant de 791lei.

Va rog sa ma luminati si pe mine, nu neaparat sa-mi primesc suma inapoi, dar as vrea sa stiu si eu cum este corect.
Cei de la urbanism (din cadrul primarie) isi fac de cap si ne prostesc cum vor ei.
Daca ar fi fost sa platesc eu suma cred ca nu as fi avut zile pana cand n-as fi achitat-o, dar daca ei sunt cei care trebuie sa restituie....


Va multumesc frumos pentru timpul acordat!!!!


O zi frumoasa


Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 10:16, 17 August 2016
Art 76(2) lit.a din Normele metodologice din 12 oct 2009 de aplicarea Legi50/1991 fac trimitere la prevederile Codului fiscal, privind taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de constrire si a altor autorizații.

[ link extern ]

Potrivit noului cod fiscal, art 474, alin 5
"(5) Taxa pentru eliberarea unei autorizații de construire pentru o clădire rezidențială sau clădire-anexă este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcții."

Prin urmare valoarea autorizată a lucrărilor de construcții, în cazul dvs a fost de 22100 lei pentru care ați achitat suma de 22100*5%=1105 lei

Potrivit art 474, alin 7, lit b
"b) pentru taxa prevăzută la alin. (5), valoarea reală a lucrărilor de construcție nu poate fi mai mică decât valoarea impozabilă a clădirii stabilită conform art. 457 ;"


Adică a fost calculată valoarea impozabilă a clădirii ținând cont de suprafața desfășurată, rangul localității și zona de fiscalitate în care este amplasată clădirea. Această valoare a fost luată în calcul fiind probabil mai mare decât valoarea reală a lucrarilor de construcție.
Citiți și acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta de plata la taxa in constructii Annacska Annacska In 2006 a fost achitata o taxa partiala , in 2014 a fost receptionata casa ,iar acum diferenta pentru taxa in constructii cum se v-a calcula .? 0,5% LA ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire in regim p+1+m(intrare in legalitate) bruchiu bruchiu Am inceput constructia unei case fara autorizatie de construire, pe 22 oct 2012 am obtinut autorizatia de construire(intrare in legalitate).La acel moment casa ... (vezi toată discuția)
Formula calcul taxa autorizatie de construire crinarug crinarug Astazi am primit de la un inspector al unei primarii din Bucuresti, urmatoarea formula de calcul pentru determinarea taxei pentru autorizatia de construire ... (vezi toată discuția)