avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision Agentie Imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision Agentie Imobiliara

Buna ziua,
In data de 29/07 /16 am sunat la un nr, de telefon de pe net pentru achizitionarea unui apartament la care a raspuns o doamna de la o agentie imobiliara ne-am intilnit cu dansa si sotia a semnat un contract de vizualizare precum daca achizitionam apartamentul ne obligam sa platim comision de 2% ,iar daca il cumparam cu alta agentie sau contactam vanzatorul vom plati 4%(precizez ca contractul a fost un singur exemplar).La cateva zile cand am vrut sa perfectam actele de vanzare am constatat ca vanzatorul nu avea toate actele in regula si doamnele de la agentie i-au spus cat costa s-a suparat si a plecat din agentie spunand ca nu mai vrea sa lucreze cu agentia respectiva deoarece nu a semnat nici un document cu ei .A doua zi vanzatorul m-a contactat si mi-a spus ca e la un notar si ca are actele in regula si ca daca vreau imi vinde apartamentul dar sa nu mai auda de agentie.Eu de buna credinta am fost la agentie si le-am spus ca vreu sa achizitionez acel apartament si daca inchei contractul le voi da cei 2%.Doamnele de la agentie au spus ca trebuie sa le dau 4% sau sa duc vanzatorul sa de-a el 2 % ca ei nu-si permit sa piarda.Mentionez ca am facut un antecontract cu vanzatorul in fata notarului dupa ce am fost la cei de la agentie.Cum as putea sa rezolv aceasta situatie,credeti ca este necesar sa consult un avocat?
Cel mai recent răspuns: turkn , utilizator 21:08, 1 Septembrie 2016
Buna seara,

Agentia imobiliara va trebui sa va actioneze in instanta pentru suma reprezentand 4% din valoarea de achizitie, ceea ce inseamna ca va trebui sa achite si taxa de timbru la valoarea pretentiilor. Ma indoiesc ca o va face, iar in lipsa unui titlu executoriu nu se poate indrepta in nici un fel impotriva dvs.
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns ,putin m-am mai linistit.spuneti-mi daca dupa ce semnam actul de vanzare-cumparare sau inainte de a semna sa merg sa le dau cei 2%?in cazul in care nu accepta cei 2% si insista sa dam 4% ce sa fac?
Dvs. ati semnat un act prin care va obligati sa platiti 4% daca cumparati acel bun de la alta agentie sau direct de la proprietar.
Asadar, agentia are dreptul sa va ceara 4%.

Vorbiti cu proprietarul si vedeti daca nu a semnat si el un act asemanator, iar daca raspunsul este pozitiv convingeti-l sa plateasca cei 2%.

Sau sa faca o reducere de 2% din pret pe care ii adaugati la cei 2% ai Dvs si platiti 4% la agentie.
Sunt sanse 50-50 ca agentia sa plateasca taxa de timbru necesara pentru a va actiona in judecata, dar daca o face are o mai mare posibilitate de castig decat Dvs (contract cu semnatura sotie)

Cel mai bine mergeti cu acel contract de la agentie (faceti scandal la ei sa va dea exemplarul Dvs, iar daca refuza si tot refuza, va ridicati si le spuneti ca i-ati inregistrat si aveti cu ce va apara in instanta), asadar, mergeti cu contractul la un avocat si obtineti o consultatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2016
claudiu.lichi@gmail.com, utilizator
Exista mari sanse ca agentia imobiliara sa va dea in judecata si sanse,la fel de mari ,sa castige,fiindca aparent ,asa cum ei vor prezenta situatia,dvs ati incercat sa-i pacaliti.
Inteleg ca dvs nu aveti un exemplar din asa zisul contract pentru a vedea exact ce este scris in el.
Ca o paranteza:in urma cu multi ani am vandut si eu un apartament printr-o agentie imobiliara,am semnta un asemenea contract,nu-mi amintesc sa-mi fi dat un exemplar,dar imi amintesc foarte exact ca ptr cei 500 euro cat a fost comisionul ,nu am primit nicio chitanta.
Dvs sunteti acum in pozitia in care nu aveti un exemplar din contract,nu puteti dovedi ca nu l-ati primit si nici nu puteti sti exact ce scria in el.Sfatul meu este sa nu stati cu mainile in san fiindca s-ar putea sa fiti bun de plata.
Redactati o adresa pe care trimiteti-o agentiei prin posta cu confirmare de primire.
Scrieti in ea ca doriti sa primiti un exemplar de contract si mai mentionati acolo ca vanzatorul v-a contactat pe dvs si nu invers,ca atare dvs nu le datorati decat 2%,suma pe care acceptati sa le-o platiti,dar dupa ce veti avea si dvs contractul.E foarte important cum e formulata in contract mentiunea cu "contactarea vanzatorului"
Ganditi-va ca angajarea unui avocat nu va garanteaza castigul,in conditia in care in instanta e nevoie de probe si dvs nu le aveti.
Cred ca sfatul meu este simplu de realizat si are costuri minime.
Apoi,in functie de situatie,daca primiti sau nu raspuns din partea agentiei,ne gandim impreuna in continuare,dar parerea mea este ca aceasta adresa ii va face sa renunte la un eventual proces.
Trebuie vazut contractul de avocat dupa parerea mea si parerea dvs. este foarte pertinenta.
Nu inteleg de ce ar trebui sa platiti dvs. si pentru cealalta parte contractanta.
Banuiesc ca orice avocat dupa ce vede actele va poate lamuri.

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara ContSters212553 ContSters212553 Am luat legatura cu o Agentie imobilara pentru a vinde un imobil.Dupa cateva luni in care ei nu l-au vandut , le-am spus ca renunt la ei deoarece nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Contract rezervare agentie imobiliara 1000 € User6690 User6690 Ma aflu intr-o situatie neplacuta in care ma simt obligata sa cumpar un imobil. Am gasit un anunt pe net, am sunat am programat o vizionare. Dupa 2 zile am ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara iuliasimi iuliasimi Am semnat un precontract pentru cumparare apartament la o agentie, insa comisionul \\"negociat\\" de 1,5% urma sa-l platesc ulterior. Data limita de incheiere ... (vezi toată discuția)