avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintarea unui autovehicul unei persoane majore ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintarea unui autovehicul unei persoane majore fara permis de conducere

Buna ziua. Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati
Pe data de 04/09/2016 am lasat pe cineva sa imi conduca masina cca 50 m pe un drum de tara, ne-asfaltat si plin de gropi unde viteza maxima cu care poti merge este de 5km/h, cu mine in dreapta, stiind ca este major si face scoala de soferi. Din pacate, in capatul strazii am vazut politia si ne-am oprit, schimbandu-ne la volan. Politia a vazut si ne-a oprit( la volan fiind deja eu) spunandu-ne ca au vazut cand ne-am schimbat. Dupa un control de alcoolemie pt varul meu (0.21 ), am fost dusi la sectia de politie unde ni s-a intocmit proces verbal de catre agentul de politie, in care acesta a specificat ceea ce a vazut, noi ne declarand nimic. Specific ca nu ni s-a dat nici o copie sau exemplar din procesul verbal.
As vrea sa stiu cum o sa fiu eu pedepsita ( inchisoare de la 1 la 5 ani, suspendarea permisului de conducere sau o amenda) si care este procedura. Eu nu sunt in tara si nu stiu cum pot sa recuperez dosarul penal care mi s-a intocmit ( instiintare primita pe 19/09/2016).
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:52, 21 Septembrie 2016
Eu nu sunt in tara si nu stiu cum pot sa recuperez dosarul penal care mi s-a intocmit

Nu puteti sa recuperati dosarul penal
Aveti antecedente penale ?
Dosarul va fi solutionat de catre procuror care va dispune masura temeinica si legala,
impotriva careia dv puteti formula contestatie-daca apreciati util si necesar
multumesc pentru raspuns.
nu, nu am antecedente de nici un fel.
in aceste conditii, stiti cumva cam ce masuri ar putea fi luate?
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice
Art. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.


(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.






Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.



Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .







Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce risc dacă am dosar penal clasat cu permisul reținut dacă sunt prins cu dovada expirată? MrSarakuz MrSarakuz Am un dosar penal pentru autovătămare ce a fost clasat. În curând îmi expiră dovada înlocuitoare a permisului de conducere. Nu am timp să merg să ... (vezi toată discuția)
Incredintarea unui autovehicul unei persoane minore care nu poseda permis de conducere FlorinVlad7 FlorinVlad7 Buna ziua, va rog foarte mult sa ma ajutati!! Am lasat pe cineva sa imi conduca masina cu mine in dreapta stiind ca nu are permis si e minor avand varsta de ... (vezi toată discuția)
Am condus cu permisul suspendat Vecinu Vecinu In data de 22.04.2016 la ora 16:45,eram pe o strada secundara la volanul unei dube si prin fata mea a trecut un echipaj de politie fapt pentru care m-am ... (vezi toată discuția)