avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar fix
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar fix

in perioada in care acele camere radar fixe functionau ilegal am fost depistat de catre o asemea camera cu 91 km/h si cu 117 km/h in localitate in aceeasi zi. am primit instiintare prin posta despre aceste 2 abateri si mi se cereau datele de identificare a celui care a condus autoturismul. am trimis prin fax datele mele. sunt mai multe luni de atunci, oricum pana in 5. intre timp aceste camere au fost declarate ilegale si au fost inchise. este posibil sa primesc tocmai acum amenda si sa-mi suspende permisul? dupa ce am trimis datele nu am mai primit nici un fel de notificare de la politia localitatii in care era montata camera.
legea prin care au fost declatare ilegale aceste camere se aplica retroactiv? exista posibilitatea sa imi suspende permisul?
Cel mai recent răspuns: Andrei T , utilizator 15:44, 26 August 2009
Legea nu este aplicata retroactiv. Veti fi amendat si sanctionat pentru nerespectarea prevederilor legale !B-)
1. specificati actul normativ prin care s-au suspendat camerele fixe...daca exista asa ceva, intrucat eu nu am cunostinta de vreo " lege prin care s-au suspendat radarele fixe"

2. referitor la retroactivitatea pusa in discutie....acele camere erau mijloace de constatare si sanctionare a contraventiilor, or potrivit art.15 (2) din Constitutie: " Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile ."

3.Este absurd ca amenzile stabilite inainte de suspendarea camerelor fixe sa fie acuma platite....Amenzile date sunt ilegale si abuzive. Toate, nu numai o parte a lor...ilegalitatea unui fapt nu poate fi acoperita prin descoperirea tarzie a acestuia. Autoritatile au incasat si distribuit ilegal acesti bani de cand au dat prima amenda, ci nu de cand s-a decis suspendarea camerelor.
din 24 aprilie 2009 IGPR a dispus suspendarea activitatii sistemelor de radare fixe. nu stiu exact actul normativ prin care s-a dispus acest lucru
Andrei T a scris:

din 24 aprilie 2009 IGPR a dispus suspendarea activitatii sistemelor de radare fixe. nu stiu exact actul normativ prin care s-a dispus acest lucru


din cate am inteles suspendarea camerelor/ radarelor fixe s-a decis printr-o dispozitie a Inspectorului General al IGPR, nepublicata in M.Of., cum de altfel mai sunt multe alte dispozitii/ decizii/ ordine, practici tipice "Militiei " Romane post-decembriste, ca deh noi astia mai de rand nu trebuie sa aflam unele lucruri...

in opinia mea puteti incerca o plangere contraventionala invocand ilegalitatea mijloacelor de constatare a contraventiilor desi nu stiu ce sanse de castig veti avea, intrucat legalitatea/ ilegalitatea camerelor fixe nu a fost inca stabilita printro decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila, ptr a intari aceasta ipoteza...oricum "incercarea moarte n-are...doar putina bataie de cap"

Mult succes !!!
MIHAI GRIGORE a scris:

Legea nu este aplicata retroactiv. Veti fi amendat si sanctionat pentru nerespectarea prevederilor legale !B-)


Corect =D>, daca ati savarsit faptele inainte de data de 24. 04.2009, si daca aceste fapte vor fi constatate prin P_V in termen de 6 luni de la savarsirea lor, iar P_V va fi comunicat in termen de 1 luna de la intocmire......

Alte discuții în legătură

Prescriptia pv in 30 de zile respectiv de 6 luni ticut ticut am fost depistat pe un sector de drum nemarcat ca fiind localitate de un radar in mers(110km/h) si am fost sanctionat pt lipsa actelor si pentru viteza. nu am ... (vezi toată discuția)
Contraventie cnadr marcelpatrascioiu marcelpatrascioiu In data de 13 oct 2016 am primit prin posta un Proces verbal de constatare a contranentiei , respectiv circulatia fara Ronigneta valabila. PV se refera la o ... (vezi toată discuția)
Prescriptie contraventie alx69 alx69 Buna ziua, care este termenul de prescriptie al unei contraventii. In concret, posibil sa fi parcat ilegal in data de 07 iunie, dar am primit procesul verbal ... (vezi toată discuția)