avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire daune accident rutier, vinovat cu ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire daune accident rutier, vinovat cu asigurare falsa

In urma cu doi ani am fost implicat intr-un accident rutier, iar intrucat daunele nu au fost majore iar soferul si-a recunoscut vina, ne-am inteles pe cale amiabila.

Am mers la firma de asigurari unde avea incheiata polita RCA, am facut dosarul de daune, iar dupa o luna raspunsul asiguratorului a fost ca dosarul de daune nu poate fi solutionat deoarece polita RCA nu figureaza in baza de date CEDAM, cu alte cuvinte, polita RCA era FALSA.

Nu m-am inteles cu vinovatul in privinta despagubirilor, acesta a incercat sa-mi ofere o suma mult mai mica, mi-a sugerat sa repar masina la un service neautorizat, lucru pe care nu l-am acceptat deoarece daca acesta avea asigurare RCA valabila, asiguratorul imi repara autoturismul intr-o reprezentanta auto.

Am fost la politie unde au deschis dosar penal pe numele vinovatului, insa si dupa doi ani de zile, dosarul este inca in solutionare.

Intrebarea mea este, cum pot fi despagubit pentru daunele suferite?
Sa actionez in instanta vinovatul? Ce cadru legal se aplica in acest caz?
Sau sa apelez la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii?

Mentionez ca din motive financiare nu am reparat autoturismul nici pana in prezent.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:20, 15 Noiembrie 2016
Buna seara,
Aveti doua solutii:
1. Va constituiti partye civila in dosarul penal.
2. Il actinati in instanta in civil in temeiul art. 1349 C.civ fie in procedura normala prin procedura cererilor cu valoare redusa.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Aveti doua solutii:
1. Va constituiti partye civila in dosarul penal.
2. Il actinati in instanta in civil in temeiul art. 1349 C.civ fie in procedura normala prin procedura cererilor cu valoare redusa.


Va multumesc pentru raspuns! In cazul celei de-a doua solutii, care va fi obiectul actiunii? Pretentii?

Este admisibila cererea avand in vedere ca solicit plata unei sume de bani pentru repararea daunei (suma confirmata printr-o factura proforma emisa de un service autorizat)?
Optez pentru constituire ca parte civila in dosarul penal. In cazul in care va indreptati pe cale civila impotriva vinovatului pentru solutionarea dosarului civil trebuie stabilit vinovatul, ceea ce se face in dosarul penal.
Apelati si la FPVS. Se pot implica in astfel de cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere la inceperea procesului stolo123 stolo123 buna, in luna iunie 2010 am avut un accident de masina. un cetatean in stare de ebrietate (2.1 la mie alcool in aerul expirat) a intrat frontal in mine, ... (vezi toată discuția)
Accident rutier. ce proceduri trebuie indeplinite inaintea trimiterii in judecata mariusstoican mariusstoican Buna seara, tuturor! Am avut neplacerea de a fi implicat intr-un accident rutier in care vinovatul avea asigurare falsa. Vreau sa-l dau in judecata pe ... (vezi toată discuția)
Accident auto costel11 costel11 Buna . De curand am fost si eu implicat intr-un accident auto, eu circulam pe un drum principal si a iesit unul cu masina in fata mea ,dupa impact am fost ... (vezi toată discuția)