avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Data revenire dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Data revenire dupa concediu crestere copil

Buna ziua,

Cand trebuie sa se intoarca la munca persoana aflata in concediu crestere copil pentru a beneficia de stimulentul de insertie?

Cu 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copii cu handicap. Sau cu 90 de zile?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:08, 26 Octombrie 2016
Art. 7 OUG 111/2010
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).

Asadar , daca va reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani.
Există o limită de întoarcere în câmpul muncii, pentru primirea bonusului: 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani la copii cu handicap. În plus, există o prevedere a aceleiași ordonanțe vechi care spune că o lună din cele 24 îi este dedicată obligatoriu celuilalt părinte. Deci, dacă vrea cineva bonusul, trebuie să se întoarca la muncă mai devreme cu 90 de zile înainte ca cel mic să împlinească 2 ani, respectiv 3 ani.

OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, prevede la ART. 11:

Dreptul la concediul pentru creșterea copilului până la un an, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se acordă pe baza netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum și pentru situațiile în care o persoană a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament de urgență, precum și pentru persoana care a fost numită tutore, începând cu această dată, în situația în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condițiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situația în care persoana prevazută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.”

CÂND POATE FI LUATĂ ACEASTĂ LUNĂ DE CONCEDIU?

După ce mama efectuează cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, tatăl poate cere oricând efectuarea a cel puțin o lună de concediu de creștere a copilului. Cei doi părinți nu pot fi, însă, în același timp în concediu de creștere a copilului.

Ce parere aveti despre asta?
1. Persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului, pe durata CCC a celuilalt parinte.

2. Cele 60 de zile includ si ”luna celuilalt părinte” .

3. Persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani și care, în acest interval de timp, efectuează și ”luna celuilalt părinte”, pe perioada cât se efectuează ”luna celuilalt părinte” nu vor primi stimulent de inserție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inserție copil Nelus1976 Nelus1976 Când trebuie să încep serviciul pentru ă beneficia de inserția ptr cresterea copilului (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie visanoiu visanoiu Cu ce luna se plateste stimulentul din luna in care te intorci sau cu luna urmatoare? Daca te intorci cu 60 si ceva de zile pe cate luni esti platit si daca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie florydania florydania Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o opinie la urmatoarea intrebare: In luna februarie 2016 copilul va implini varsta de 2 ani. Mama a beneficiat ... (vezi toată discuția)