avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Completare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Completare concediu medical

Buna seara sunt Cristina pe data de 21/10/2016 Am ajuns la spital cu o problema de sanatate Am fost internata o zi.In urma acestora Am primit concediul medical. In data de 21.10.2016(vineri)Am fost si externata si trimisa acasa cu tratament pe ambulatoriu.Concediul medical cu cod 06 de urgenta a fost de o zi (21.10.2016)dar data eliberari de catre spital a fost pe data de 24.10.2016(luni)in continuare am primit medical cu cod 01 din 22.10.2016 pana pe 31.10.2016 si altul tot cod 01 din 01.11.2016-05.11.2016.Toate concediile medicale au fost eliberate pe data de 24.11.2016.concediul are toate stampilele insa firma refuza primirea acestuia mentionand ca Nu pot avea concediul initial eliberat cu data de 24.10.2016.Fiind vineri si toate celea am fost rugata sa merg sambata dupa externare insa nu era medicul care m-a consultat.Am revenit luni 24.10.2016 si am primit documentele.Ce sa fac cu firma pt refuzul de a-mi lúa concediile?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:26, 29 Octombrie 2016
Buna seara,
Conditii plata concediu medical - sa anunti angajatorul in max 24 de ore si sa depui cm-urile aferente lunii octombrie pana in 5 ale lunii..
Nu am inteles prea bine de ce firma nu plateste concediile medicale.
[Editat de admin. Va rugam sa nu dati date personale, nu sunt permise de regulament]
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
Alin Popescu, administrator
In ziua in care eu am ajuns la spital(21.10.2016)am anuntat firma.Ei au fost anuntati telefonic de mine ca sunt la spital.Eu am avut internare de o zi (21.10)Nu Am primit nici un act in mana in acea zi.Am fost rugata sa merg sambata (22.10)dupa documente, ele Nu au fost incheiate decí Nu am primit nimic.Prin urmare luni dimineata fff devreme ma prezint la spital pt.a obtine doc.Am primit 3 C.M:Primul initial din 21.10-21.10 cod 06/ data eliberari 24.10/al II lea din 22.10-31.10 cod 01 data eliberari 24.10 / al III lea din 01.11-05.11 cod 01 data eliberari 24.10//Firma reclama data de 24.10 de ce au eliberat concediul medical de vineri 21.10 cu data de luni 24.10/Refuza sa imi primeasca C.M/motivul complectare concediu medical incorecta.Am fost instintata ca daca Nu se modifica data Nu o sa mi-l plateasca.Problema Mea o sa genereze si probleme cu ceilalti colegi care au sau sunt in concediu medical Luna octombrie si Nu vor fii platito de CNAS.Asta mi-a comunicat firma telefonic si e-mail.Ce sa fac?
Cei de la spital aveau obligatia sa va dea cele 3 certificate in ziua externarii. Mergeti din nou la spital sa va corecteze certificatele.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.
.....

ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereazã certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

ART. 18^1
(1) La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereazã certificatul de concediu medical în condiţiile art. 18, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzãtor, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţã (06).
(2) Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internãrii în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţã (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordatã la externare.


ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 06 acordat in continuarea unui concediu medical 01 AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: un angajat aduce la firma un concediu medical cu cod de indemnizatie 06 care este ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pitex pitex Dupa o spitalizare de trei saptamani am primit concediul medical.- inclusiv sapte zile dupa externalizare- de la respectivul spital. Va rog sa-mi spuneti cine ... (vezi toată discuția)
Concediul medical bizvo bizvo Buna seara.Am urmatoarea intrebare. Este corect ca un angajat intrat in concediu medical in iulie 2013( cod indemnizatie 01 )si care a adus concedii medicale ... (vezi toată discuția)