avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... venit suplimentar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

venit suplimentar

va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de impunere ? stiu doar faptul ca firma colaboratoare imi retine cei 16% impozit pe venit ce se duc la finante,dar cei5,2 ai sanatatii ii duc personal sau ii retine tot firma? firma colaboratoare imi emite stat de plata sau ma plateste printr-o dis pozitie de plata nefiind angajatul lor ci doar o persoana fizica nu pfa?
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 10:57, 30 August 2009
Conventia civila prestari servicii si contractul de colaborare.NU sunt supuse prevederilor Codului Muncii,nu sunt acte din care sa deriva raporturi de munca.
Aceste raporturi civile se afla sub incidenta dispozitiilor Codului civil
Din sumele provenite din conventii civile prestari servici+contracte colaborare,
beneficiarului ii revine obligatia achitarii contributie pensie,sanatate,somaj.
Avand in vedere ca se considera a fi sursa financiara suplimentara,contractul trebuie inregistrat la autoritatea fiscala.Referitor la obligativitate...
Contractul se inregistreaza la finante.
Daca societatea resp plateste integral impozitul pe conract de 16 %, dvs va rebui sa mai platiti doar asigurarea la sanatate, personal.
est ok sa va plateasac prin dispozitie de plata.
De la finante veti putea obtine adevreinta privind venitul impozabil referitior la acest conrtact, necesara pt dosarul de indemnizatie CIC.
Contractul de prestari servicii este un act prin care se realizeaza venituri, deci se inregistreaza la finantele publice. Altfel, persoana poate fi suspectata de evaziune fiscala!
Daca nu mai aveti nici un fel de contract, puteti plati personal toate contributiile, inafara de cei 10% care se retin la sursa (diferenta de 6% o veti plati dvs.in anul urmator cand va vine declaratia de impunere).
Daca insa aveti si un serviciu, pe langa contractul de mandat, nu mai platiti celelelalte contributii: cas, cass, somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit suplimentar Kitte Kitte Buna ziua. Sunt insarcinata in 5 saptamani si as vrea sa imi suplimentez veniturile pentru a a creste viitoare indemnizatie din perioada de CIC. Sora mea ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare pers. fizica neautorizata/cim *ivonne* *ivonne* buna ziua! am urmatorul caz si va rog frumos sa ma ajutati in gasirea celei mai bune solutii: o firma contracteaza o lucrare tehnica care necesita mai mult ... (vezi toată discuția)
Va rog mult, un sfat :) denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la firma unde lucrez vrem sa angajam pe cineva pentru prospectare/studiu de piata dar nu vrem cu contract de munca; nu-l vrem cu un program fix ... (vezi toată discuția)