avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere- suma exagerata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere- suma exagerata

buna ziua,

am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si aripa F compusa din garsoniere. Eu, alaturi de cativa vecini din aripa E am renuntat la repartitoare, alegand sa mergem pe sistem pausal. Diferenta este enorma, fiind vorba de acelasi numar de metri patrati incalziti:a venit acum intretinerea, eu am 447 lei de plata, din care 324 incalzirea, alt apartament de 2 camere 154 lei incalzirea, si la altul, tot 2 camere, 178 lei.

cum este posibil, ca in sistem pausal, la apartamente avand 56mp, compuse din 4 calorifere fiecare, sa vina 154 la unul, 178 la celalalt si mie aproape dublu, adica 324?

eu am declarat o singura persoana la intretinere: eu, apartamentul cu 154 lei de plata are 3 persoane la intretinere.

pe cand, administratora, stand in corpul F (garsoniere) are venerabila suma de 66 lei de plata la incalzire. undeva la 28-30mp garsoniera si 3 calorifere.

ziceti-mi si mie sa nu mor prost, cum se calculeaza? ca nu imi iese suma asta indiferent cat incerc sa imi dau seama de unde a aparut. ce pot face daca in octombrie am de plata 447, in decembrie ce platesc? 1400 pe luna? ce pot face? refuz de plata? sesizare? unde?

multumesc anticipat,
cu stima,
Ioan G
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:34, 19 Noiembrie 2016
Vreau sa va spun ca toata legislatia in materie este de partea dvs.
In primul rand, timp de 10 zile de la afisare, aveti dreptul, daca aveti neclaritati, sa solicitati in scris presedintelui as. prop. raspunsuri la toate intrebarile si neclaritatile avute. Si este bine sa nu fiti singurul - adica ma gandesc ca or mai fi si alti proprietari nemultumiti de felul in care se fac reparizarile costurilor, cu incalzirea, etc.

Acum, in legatura cu hotararea dvs. de a renunta la repartitoare; nu stiu daca am inteles bine - in acelasi bloc sunt apt. cu repartitoare si apt. fara repartitoare sau toata lumea, de sus pana jos ati renuntat la repartitoare?
- scarile (aripile, cum ziceti dvs., sunt contorizate separat sau la gramada mare?
- sumele despre care vorbiti dvs. au fost repartizate de catre o firma sau calculate si repartizate la asociatie de catre administrator?
- ma gandesc ca daca totusi ati renuntat la repartitoare, firma care face repartizarile prin repartitoare de costuri trebuie sa faca o inventariere cat mai exacta a tuturor elementelor, tevilor, caloriferelor, a tevilor de la subsol si pe unde mai trec aceste tevi si din factura generala sa se scada costurile cu energia termica necesara inxcalzirii acestor spatii si apoi ce ramane sa se repartizeze celorlati in functie de criteriile aprobate de AG...

Dati-mi niste amanunte, ca sa putem discuta corect, altfel, eu cam dau cu presupusu' si nu este ok!
Dvs aveti dreptul sa solicitati o explicatie detaliata a modului de calcul....de ce n-o faceti ?
unele apartamente au repartitoare (firma se numeste techem), altii au renuntat la ele, vrand sa mergem pe pausal (5 apartamente, garsonierele nu au avut niciodata repartitoare).

in decembrie anul trecut, cu 1 calorifer pornit pe pozitia 3, maxim 8 ore (noaptea) am platit 500 lei incalzirea pe o luna cu repartitoare. avand 5 calorifere, 4 oprite cu citiri 0 pana in decembrie, al 5lea pornit decat si sa dau 500 lei? dardaiam de frig si plateam in draci, moment in care administratora se lauda ca are toate caloriferele pornite si sta in chiloti in casa, in sistem pausal.

in concluzie, am ales sa trec si eu in sistem pausal (alaturi de alti 4 vecini) si sa vedem cum e. tuturor vecinilor care au ales pausal le-a venit intre 150-170 caldura, mie 324. diferentele sunt doar de tipul calorifere (154 fiind pe calorifere de fonta, vechi, eu avand calorifere din otel, celelalte 3 apartamente nu stiu ce calorifere au, dar tind sa cred ca tot otel).

corpul cu garsoniere au 90% 66 lei de plata, cateva, foarte putine, au 117 lei. de ce?

nu sunt scari diferite...e scara B (1 intrare, 1 scara) compusa din 2 corpuri. cum iesi din lift pe stanga sunt apartaemente, corpul E, cum iesi din lift pe dreapta sunt numai garsoniere, corpul F. fara usi de delimitare, sau intrari separate. etajul are forma de L, 2 apartamente de 3 camere in cap, in coltul literei L 2 apartamente 2 camere, in partea de sus a "literei L" 4 garsoniere.

dupa sumele date, cred ca garsonierele sunt contorizate separat, desi, dupa ce zice administratora, fiind o singura scara, sunt toate la comun.

sumele de care va vorbesc, sunt date de administratora, femeie care, dupa spusele multora din bloc, se joaca cu cifrele dupa cum are ea chef, nimic verificat, doar zvonuri (care incep sa se adevereasca, nu o verifica nimeni cu cifrele astea. majoritatea fiind batrani, baga banul, nu comenteaza).

cu repartitoare, mor de frig si platesc 500 (decembrie). fara repartitoare, stau in caldura si dau 500 pe octombrie (10 zile de incalzire??). pai ce e asta?

conteaza tipul de calorifer atat de mult incat eu sa platesc dublu ca il am de otel si are mai multi elementi (daca e adevarat ce am gasit pe net vis-a-vis de treaba asta)??

avand in vedere ca acum 2 ani, cu repartitoare, am lasat 1 calorifer pe treapta 3, nu am dat citirile la Techem toata iarna (deci, m-a pus in sistem pausal) si am platit 700 lei din octombrie pana in aprilie (in total, nu lunar).

deci cum vine asta? 1 persoana: cu repartitoare, 1 calorifer pornit, treapta 3, 700 lei pe 7 luni in sistem pausal. anul trecut: 1 luna cu repartitor citit, 500 lei cu 1 calorifer, pornit din cand in cand. anul asta, 10 zile incalzite din octombrie, cu 3 calorifere pe 5, 450 lei pe pausal?

am sa fac marti cand este deschis la administratie o contestatie, o cerere sa vad de unde pana unde platesc eu mereu mai mult ca oricine altcineva din bloc. cum se poate asa ceva, toate pierderile mi le-a calculat mie? a vazut ca am calorifere noi (puse in 1999) si a zis ca merit bombardat la buzunar? nu mai pot sta la 2 camere in bloc ca nu imi ajunge salariul sa platesc caldura?

nu stiu cum sa fac solicitarea asta, dar as face-o alaturi de un refuz de plata. cand mi-au scos repartitoarele nu a venit nimeni de la nicio firma sa vada ce calorifere am sau ceva pe tema asta. deci, teoretic, administratia nu stie cine ce calorifere are in apartament, cat de tevile comune, trec din tavan pana in podea, pe verticala la toate cele 5 apartamente care au ales sa renunte la repartitoare.

daca va mai pot ajuta cu orice detaliu, va rog intrebati.
IoanGRG a scris:



nu stiu cum sa fac solicitarea asta, dar as face-o alaturi de un refuz de plata.


Formulati contestatie in termen de 10 zile de la afisarea listei de intretinere in temeul disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda in termen de 7 zile

Raspuns:

1. Nu sunteti in sistem pausal, ci sunteti considerati, dv. si cei care ati renuntat la a mai declara indecsii repartitoarelor, necontorizati (ceea ce inseamna o mare diferenta).

2. In sistemul pausal ar fi insemnat sa se renunte la calculul pe baza indecsilor repartitoarelor la toata lumea conectata la acelasi contor de bransament (apartamentele de pe o scara) si sa se imparta factura de incalzire pe cota-parte indiviza, adica la suprafata apartamentelor, fara sa se tina cont de SET-ul apartamentului.

3. Calculul caldurii este facut tot de firma Techem care v-a facut acest calcul si anul trecut. Administratora nu are niciun rol in calculul caldurii. Ea numai preia valorile date de firma Techem si le aseaza pe lista.

4. In sistemul acesta - calcul pe repartitoare - conteaza SET-ul apartamentului, nu suprafata lui (asa cum este in adevaratul sistem pausal). Dv. aveti un SET mult mai mare decat cei cu care va comparati, SET care a contat si in cazul indecsilor, dar nu va dadeati seama din cauza valorii variabile a indecsilor.
Daca in trecut nu ati dat valoarea indecsilor la un calorifer, vi s-a estimat un consum, nu ati fost pus la pausal. In luna decembrie, cand la 31 decembrie se face resetarea repartitoarelor, trebuia sa dati valoarea M a indexului si vi se regulariza consumul pe tot anul.
Daca nu ati dat aceasta valoare M a indexului, atunci vi s-a pus probabil tot o valoare estimata, adica falsa.

5. In calculul caldurii numarul persoanelor care locuiesc in apartament nu are nicio relevanta, consum identic de caldura se face in aceeasi masura si daca sunt 0 persoane, si daca sunt 20 persoane.

Puteti face reclamatii, rezultatul nu se va schimba, dar va arata ignoranta cu care va gestionati propriul buzunar. Atunci cand ati renuntat la repartitoare ar fi trebuit sa va interesati inainte ce presupune acest lucru si ce costuri suplimentare veti avea.

.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2016
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)
Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)