Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent raspuns - achizitie apartament pe numele minor

Buna ziua,
Am dori sa achizitionam un imobil pe numele unuia dintre copii, acesta fiind minor.
Din cate am inteles putem achizitiona, dar doar cu acordul Autoritatii Tutelare.
Din cate stiu reprezentantul legal este parintele.
1.Procuratorul de fonduri putem fii tot noi?
2. Asupra imobilului:Care sunt drepturile Reprezentantului legal , care sunt drepturile Procuratorului si care sunt drepturile minorului.
3.In cazul in care moare unul dintre noi, parintii, acest imobil intra la masa succesorala (in ideea ca si celalalt copil are aceleasi drepturi).

Am gasit undeva exprimarea "donatie cu scutire de raport" ce inseamna asta?
este valabila si pentru cazul de mi sus?

Care sunt pasii pentru un astfel de contract de vanzare-cumparare pe numele minorului.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: anemoni , utilizator 19:06, 25 Noiembrie 2016
Daca dumneavoastra donati un bun unuia dintre copii, acesta nu trebuie sa readuca la masa succesorala contravaloarea respectivului bun, in masura in care donatia a fost scutita de raport (puteti face aceasta precizare chiar prin actul de donatie). Astfel, mostenirea va consta doar in bunurile pe care le detinea parintele la momentul decesului.

Copii dvs. sunt mostenitori rezervatari, adica nu-i puteti dezmosteni decat pentru jumatate din cota ce le-ar reveni potrivit legii. In masura in care prin donatia pe care ati facut-o unuia dintre copii, chiar cu scutire de raport, ati depasit rezerva succesorala a celorlalti copii, acestia din urma pot sa solicite reductiunea liberalitatilor excesive, adica sa-l oblige pe copilul donatar sa le reintregeasca rezerva prin echivalent.

Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2016
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Am inteles.
Noi vrem sa achizitionam acest imobil pentru a beneficia de tva 5%.,pe care sa il inchiriem si apoi sa ramana copilului.
Dar trebuie sa pun in balanta si ce se va intampla in viitor ( sa nu platesc, (chiar si moral) mai mult decat aceasta scutire de tva,).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)