Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare pensionar de tip voluntariat

Buna ziua ,as dori o informatie daca se poate . Am un PFA in mediul rural de tip magazin general ,o am pe sotia mea angajata cu contract de munca si as mai vrea sa o angajez pe mama mea.Se poate sa o angajez poe mama cu un contract de tip voluntariat ?adica sa nu ii mai platesc salariu mentionez ca mama este iesita la pensie anticipat.va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 9 Decembrie 2016
Nu se poate.

Conform art. 3 din Legea nr. 78/2014:

a) voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup;
b) activitatea de interes public reprezintă activitatea desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială;
c) organizaţia-gazdă este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează şi administrează activităţi de voluntariat;
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2016
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
O puteti angaja cu 4 ore dar trebuie sa schimbati PF A in AFAdica asociatie familiala unde pot fi incadrati toti membri familiei dumneavoastra
bugaciu a scris:

... mentionez ca mama este iesita la pensie anticipat.va multumesc.

@ nicoleta scurt

O puteti angaja cu 4 ore dar trebuie sa schimbati PF A in AFA...

Potrivit Legii nr.263/2010, art.118 , beneficiarii unei pensii anticipate nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie cumulata cu salariul MihaelaZeve MihaelaZeve Este ilegal ca un angajat care a iesit la pensie cu limita de varsta sa ia si pensie si salariul in acelasi timp(angajat pe contract de m-ca 1 an)? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial vs. contract de munca cristianba cristianba Buna ziua, O persoana pansionata \"anticipat partial\" poate sa fie angajata cu contact de munca? Daca raspunsul este afirmativ, exista si conditii ... (vezi toată discuția)