avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Disputa familiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Disputa familiala

Buna ziua,ma adresez dvs intr-o problema de familie delicata. Fratele sotului meu sufera de schizofrenie,acesta locuind cu soacra mea-mama lor,cea care il si ingrijeste: gatit,spalat,plata facturilor etc. Ca stare psihica,este in general ok,fiind sub medicatie. In ultima perioada insa,datorita alcoolismului si a dependentei de tigari, a devenit agresiv,in special fata de soacra mea.Conflictele au escaladat pana ce,saptamana trecuta, a lovit-o destul de rau,si a spart lucruri prin casa. Aceasta a reusit sa sune la 112, politia a venit,a evaluat situatia,a plecat fara a face nimic.Ni s-a spus ca nu pot fi luate masuri legale datorita bolii de care sufera, si nici nu poate fi internat intr-un spital psihiatric pe termen lung (am inteles ca statul evita cat se poate acest lucru,pentru a evita cheltuielile). Fratele refuza Internarea tempora.Practic, el a incercat sa o omoare,ar fi reusit probabil,daca nu suna la 112.Cu toate astea, In momentul de fata,e acasa,linistit,iar soacra mea doarme pe unde apuca,nu se poate duce acasa nici macar pentru a-si lua schimburi. Ce se poate face in aceasta situatie,cum putem gasi o cale de rezolvare? Va rog sa ma ajutati cu cateva indrumari!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:41, 13 Decembrie 2016
Poate fi internat pe termen lung de 3-4-6 luni, sau chiar definit, dar la un SANATORIU de psihiatrie.
În ce județ locuiește bolnavul`?
Vă dau ca exemplu câteva sanatorii de psihiatrie:
Socola, Jud. Iași.
Jebel, Jud. Timiș.
Gătaia, Jud. Timiș.
Bălăceanca, Jud. Ilfov(pe lângă Cernica).
Zam , Jud. Hunedoara.
CAPALNAȘ, Jud. Arad(e un castel medieval).
`
Să nu apelați la un spital obișnuit de urgență, nu-l va ține mai mult de 10-14 zile.
`
Puteți cere ajutorul oricărui sanatoriu din țară numai pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, dar și poliția când îl găsește în criză afectivă, este obligată să-l pună în mașină și să-l ducă la cel mai apropiat sanatoriu, cel mai apropiat de locuința de domiciliu, și va fi preluat și internat în regim de urgență.
Va fi internat și ținut sub observație luni de zile, sau chiar ani și ani....
Politia a venit in ziua conflictului,in urma apelului la 112.Au luat-o pe soacra mea la sectie,pentru declaratii, pe bolnav l-au lasat in pacea sortii.Ni s-a spus ca nu a fost suficient de grav pentru a-l duce la spitalul psihiatric fortat(probabil trebuie sa omoare pe cineva inainte...),de buna voie evident ca acesta refuza. Se poate solicita ordin de restrictie impotriva unei persoane care sufera psihic? Medicul lui psihiatru curant poate solicita si recomanda internarea, chiar daca pacientul refuza?

Multumesc !
Faceți demersurile pentru internarea nevoluntară într-un sanatoriu de psihiatrie.
Vorbiți cu medicul psihiatru care îl are în evidență în ambulatoriu, să vă recomande un sanatoriu din apropierea zonei de domiciliu(nu există asemenea spitale speciale în toate județele).
`
Legea 487/2002 - legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice:

ARTICOLUL 45
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava si a carei judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

ARTICOLUL 46
Internarea nevoluntara se realizeaza numai in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.

ARTICOLUL 47
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale;
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.

ARTICOLUL 48
Transportul persoanei in cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza este vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnitatii persoanei.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2016
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intenare in spital bolnav psihic ella2010 ella2010 va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda pentru a interna un bolnav psihic [Bipolara] intr-un centru de boli cronice. ,familia nu-l mai poate stapani si nu ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)