avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inregistrarea convorbirii telefonice cu un superior
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inregistrarea convorbirii telefonice cu un superior

Speta este in felul urator. Eu trebuia sa imi mai iau un numar de zile de concediu deoarece este sfarsit de am, motiv pentru care am facut o cerere in acest sens. Seful meu mi-a spus ca este in concediu dar nu este nici un fel de problema deoarece eu pot sa duc concediul la aprobat la seful cel mare fara semnatura lui (desi era necesara) deoarece el este de acord. Seful cel mare nu a raspuns la telefon asa ca am comunicat cu acesta prin mesaje, spunandu-mi sa las cererea la biroul dumnealui deoarece el este de acord.
A venit prima zi de concediu, seful cel mare liber, raportul la biroul dumnealui ne semnat de nimeni, nimeni nu raspunde la telefon. Eu ne stiind ce sa fac deoarece nu stiam daca sunt sau nu in conceciu am inceput sa dau telefoane. Seful meu direct mi-a spus la telefon ca nu isi mai aduce aminte sa fi discutat cu mine ceva dar se va interesa sa vada daca sunt sau nu in concediu, in timp ce seful cel mare nu raspunde deloc la telefon.
La scurt timp masuna si imi spune ca a discutat cu seful cel mare si ca ambii sunt de acord ca eu sa raman in concediu. Eu pentru a avea o aorecare garantie ca nu voifi tras la raspundere in cazul in care cineva se razgandeste, am inregistrat convorbirea telefonica.
Ma intereseaza daca este ilegal ceea ce am facut. Eu am inregistrat convorbirea cu seful meu deoarece amconsiderat ca acesta doreste sa faca un abuz fata de mine, respectiv sa imi spuna ca sunt in concediu iar la urma sa ma traga la raspundere pentru faptul ca nu am venit la munca. (exista o situatie conflictuala intre noi). Inregistrarea ma poate ajuta in caz de nevoie la seful cel mare ca sa nu imi pierd locul de munca, dar vreau sa stiu daca amincalcat legea prin actiunea mea.
Va multumesc mult pentru atentie.

Poate ca povestea este prea complexa. AM tinut sa o spun pentru a se putea intelege circumstantele in care am inregistrat convorbirea telefonica.
Pe mine ma intereseaza sa siu doar daca este legal sau nu ceea ce am facut.(in caz contrar o voi sterge)


[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
trandafir2, moderator
Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Detalii: [ link extern ]
Am textul legii si l-am studiat, dar nu am reusitsa imi dau seama daca ma incadrez in categoria pentru care fapta nu constituie o infractiune., respectiv art. 4.
EU integistrarea nu am facut-o pentru a face rau cuiva ci pentru a ma apara pe mine. Daca maine seful meu nu mai recunoaste ca a discutat cu mine, eu pot sa imi pierd locul de munca.
A intentionat sa fie auzit de dvs.? Da! Deci nu e infractiune. Daca ar putea fi acceptabila drept proba este insa alta mancare de peste.
Pai da. El mi-a cerut sa il sun la o anumita ora pentru a-mi comunica raspunsul. Deoarce am simtit ca sunt nedreptatit si ca incearca sa imi creeze probleme la munca am hotarat sa inregistrez convorbirea telefonica pentru a-i putea demonstra sefului meu ca am dreptate in cazul in care acesta ar sustine ca de fapt nu mi-a transmis informatii eronate.
Inregistrarea este PERFECT LEGALA in contextul in care discutati despre o situatie de munca, de interes pentru dvs si nu ati patruns neautorizat sa plasati aparatura de interceptare in spatii private. Si atunci cand discutam despre viata privata in doi situatia este complicata sub aspect juridic, cata vreme discutam despre un raport de munca, NU ati facut absolut nimic ilegal, stati linistit.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

Deci e clar ca aveati un interes legitim si este clar ca ati participat la convorbirea cu persoana in cauza, acordul dvs. pentru inregistrare fiind suficient.


[ mesaje conexate ]
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio-video fara acordul celui inregistrat Hermes2016 Hermes2016 Buna ziua, Nu intru in detalii. Ma intereseaza un singur lucru si anume daca din punct de vedere legal am dreptul sa fac inregistrari audio-video in spatiu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala- pot constitui probe inregistrarile facute fara stirea persoanei? camy20 camy20 buna seara Poate sa-mi spuna cineva daca cu ajutorul unei sau mai multor inregistrari cu telefonul mobil(nu discutie telefonica ci cu reportofonul ... (vezi toată discuția)
Inregistrari audio Adry90ana Adry90ana Buna seara. O intrebare in legatura cu niste inregistrari audio. Mi-am inregistrat colegii la serviciu cu telefonul mobil. Aveam niste suspiciuni in ... (vezi toată discuția)