avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la ajutor de inmormantare in Romania sau in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la ajutor de inmormantare in Romania sau in Belgia?

Mama mea a murit in Belgia si a fost repatriata in Romania.A avut munciti 20 si ceva de ani in Romania si 7 in Belgia ,nu a apucat sa iasa la pensie.Are dreptul la ajutor de inmormantare din Belgia sau din Romania ?
Cel mai recent răspuns: ContSters116232 , utilizator 10:23, 28 Decembrie 2016
Din Romania . Pentru Belgia , daca nu exista alte reglementari speciale/particulare ( cetatean Belgian ,pensie de urmas , etc ) este necesara perioada minima de cotizare ( minim 10 ani dar e necesara implinirea varstei minime de pensionare care e de 60 ani ) .
Acest ajutor de inmormantare se da la toata lumea? Ca in prima instanta ne -a spus de la casa casatoriilor /casa pensiilor ca nu se da nimic daca nu e pensionara.Care sunt criteriile de acordare al acestui ajutor?
Ajutorul de deces se acorda ca catre Casa de pensii numai persoanelor pensionare . In cazul persoanelor asigurate , ajutorul e platit de catre angajator . Mai e varianta sotului supravietuitor , asta in cazul in care e salariat sau pensionar , sa beneficieze el de ajutor de deces pentru un membru de familie iar cuantumul e de 50 % din valoarea normala .
Ea era in concediu medical in Belgia .Desi a muncit 20 si ceva de ani si in Romania nu a mai contribuit de 7 ani de cand muncea acolo.Sotul la fel munceste acolo dar anul asta iese la pensie in Romania.Deci pe scurt dupa ce ca nu ai luat o luna de pensie dupa 20 si ceva de ani munciti nu ai dreptul nici la asta ca nu esti pensionar....bune legile astea ale statului Roman.Fratele meu s-a ocupat de actele de repatriere si de ce tine de ro nu stiu acum ce putem schimba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii de asigurari sociale platite in alta tara membra ue aprov1961 aprov1961 Am 26 de ani lucrati in Romania si voi lucra in alta tara membra UE (Belgia) cu contract de munca acolo.Deci voi cotiza acolo. Ce se va intampla cu contributia ... (vezi toată discuția)
Mai este posibila acordarea de pensii basarabenilor repatriati ? Ina1974 Ina1974 Tatal meu este repatriat de 11 ani. Acum , la 65 ani, varsta legala de pensionare, i se refuza dreptul de pensionare conform legilor din Romania, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru inmormantare - urmas veteran de razboi deeutza4miky deeutza4miky am si eu o intrebare... bunica mea in varsta de 83 de ani a decedat acum 4 zile! este urmasa de veteran de razboi luand toate pensie de urmas de veteran si ... (vezi toată discuția)