avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Factura cu TVA pentru daune contractuale, la un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Factura cu TVA pentru daune contractuale, la un contract de leasing

In data de 30 iulie 2007 societatea (un SRL) semneaza ca "Utilizator" un Contract de leasing financiar pentru 3 autobasculante de 18 mc in valoare de peste 300.000 euro. Datorita problemelor financiare de criza general cunoscute (inclusiv pentru prestarile de servicii pentru drumuri nationale) societatea este in imposibilitatea achitarii la zi a ratelor si dobanzilor. Se primeste o instiintare de reziliere in data de 15 august 2008, societatea reuseste sa mai achite din datorii, dar pentru ca nu indeplineste obligatia de plata la scadenta a facturilor primeste o noua instiintare de reziliere, nedatata si fara numar de inregistrare prin care se solicita returnarea autobasculantelor. De buna credinta, la sfarsitul lunii iunie 2009, in baza unor procese verbale de predare primire in custodie, predam unui recuperator cele 3 autobasculante, conform intelegerii pentru o perioada de 30 pana la 90 de zile, timp in care urma sa negociem cum sa continuam colaborarea. Tot de buna credinta, achitam 45.000 RON la firma de leasing, pentru a demonstra dorinta noastra de a nu renunta la masini. Exista un rest foarte mic de plata pentru acoperirea integrala a facturilor deja emise, astfel incat la data de 16.07.2009 firma de leasing avea in cont un avans de 43.486,99 lei. In data de 28.08.2009 insa, se emite de catre firma de leasing o factura de "DAUNE CONTRACTUALE ART.14 - " in valoare de 42.994,49 lei inclusiv TVA. Intrebari: La articolul 14 din conditiile generale de leasing, anexa 1 la contract, exista doua pagini si jumatate de subarticole si aliniate. Ce fel de explicatie este aceasta, fara o baza de calcul? Iar in cazul acesta, de ce este factura cu TVA? In plus, avea dreptul firma de leasing sa recupereze autobasculantele fara sentinta judecatoreasca, mai ales ca masinile se aflau sub contract? Ce cai de atac avem sa recuperam masinile?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:40, 6 Septembrie 2009
Contractul de leasing, ca si cel bancar, este titlu executor, doar trebuie investit si se poate trece la executarea silita.
Cat priveste modalitatea de calcul a firmei de leasing, va trebui sa refuzati factura emisa de ei, in termenul legal de 30 zile , urmand sa clarificati cuantumul datoriei.
Reintrarea in posesia dvs. a utilajelor deja predate o puteti renegocia direct cu firma de leasing; cel contract trebuie citit cu maxima atentie precum si OG51/97 care reglementeaza operatiunile de leasing.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract leasing financiar titlu executoriu stefanescucris stefanescucris In anul 2007 am incheiat cu Romstal Leasing un contract de leasing financiar pentru doua camioane In februarie 2009, datorita problemelor financiare cu care ... (vezi toată discuția)
Recuperare auto in contextul unui contract de novatie Iuliana_V Iuliana_V Buna seara, In 2008 parintii mei au incheiat un contract de novatie cu o societate de leasing si un firnizor de automobile. Mentionez ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Leasingul -valoare reziduala marian_vasile marian_vasile Platile pentru valoarea reziduala incluse in rate se pot recupera? Amanunte: In iunie 2008 am semnat un contract de leasing financiar pe o perioada de 3ani, ... (vezi toată discuția)