avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire ANAF pe cont alocatie si pensie de intretinere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire ANAF pe cont alocatie si pensie de intretinere

Bună ziua. Sunt un plătitor de pensie de întreţinere către copilul meu în vârstă de 12 ani. Banii îi virez într-un cont bancar deschis pe numele fostei soţii în care primeşte alocaţia, copilul fiind minor. ANAF nu i-a blocat, ci pur şi simplu i-a luat toti banii din cont (alocaţie+pensie cca 600 lei) din cauza unei datorii mai vechi pentru un impozit. Este corect?. De ce nu au luat banii din contul ei de salariu deschis la o altă bancă? Banca respectivă nu trebuia să o apere, la modul că "stai ANAF este un cont pentru alocaţie şi pensie alimentară, de ăsta nu se atinge nimeni, copilul fiind minor şi neavînd drepul la un cont bancar"? Fosta soţie a fost la ANAF cu chitanţele justificative prin care demonstrează că a plătit suma respectivă, dar că trebuie să se facă o reconstituire..... . Ce treabă are reconstituirea cu banii copilului meu? Nu cumva trebuie să restituie suma şi până la reconstituire să mute poprirea pe contul de salariu? Adică mă gândesc că fiului meu nu-i poate popri nimeni banii, având dreptul la un trai decent. Cu stimă...
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 21:47, 18 Ianuarie 2017
Banca nu poate fi sigura daca in aceste conturi exista doar venituri din salarii, pensii sau alocatia pentru copii, intrucat clientii pot transfera in respectivele conturi si alte sume, de alte provenienta. Motiv pentru care bancile pot lasa la latitudinea executorului, ANAF, sa determine natura sumelor din conturile proprite, iar pana cand acesta ia o decizie, blocheaza integral conturile. De altfel, bancile nu sunt obligate de lege sa analizeze provenienta sumelor incasate in conturile clientilor.

Banca, in calitate de tert poprit, are doar obligatia de a indisponibiliza, asa cum prevede legea, sumele existente in soldul creditor al contului curent, urmand ca executorul sa faca distribuirea sumelor, conform legii.

Cu siguranta, sumele respective nu au fost poprite in mod legal. art. 728 alin. 7 statueaza in acest sens, respectiv: Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Vedeți mai multe discuți în următorul topic cu subiect identic: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate pune poprire pe alocatia copilului? lauritalaurita lauritalaurita Am primit un email de la raiffeisen \\"Va informam ca in data de 06.01.2015 s-a instituit pe conturile dumneavoastra poprirea dispusa de catre PRIMARIA ... (vezi toată discuția)
Poprire indemnizatie crestere copil plasttech plasttech Buna ziua Intrucat nu am mai platit rata la o banca am primit de la un executor judecatoresc cererea de poprire pt toate conturile mele. Eu nu am decat unul ... (vezi toată discuția)
Alocatie blocata StanMihai StanMihai Buna ziua! Ma numesc Stan Andrei Mihai,elev in clasa a X-a,si vreau cateva sfaturi pentru urmatoarea problema: De ceva timp(mai mult sau mai putin de un an) ... (vezi toată discuția)