avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Calcul CAS, CASS si impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Calcul CAS, CASS si impozit

Pe langa veniturile realizate din salar, mai realizez venituri din activitati independentente (agent asigurari), in valoarea de 300 - 500 ron/luna. Cum se calculeaza CAS, CASS si impozitul?
Cel mai recent răspuns: adela1964 , utilizator 16:57, 23 Ianuarie 2017
La acest nivel lunar al venitului nu sunteti obligata sa platiti cas. Ramane doar sa depuneti declaratia 200 cu venitul realizat in anul fiscal precedent daca ati optat sa fiti impozitata pe venit real (nu pe norma de venit) si apoi o sa va vina acasa decizie de impuneri cu sumele de platit in plus sau de restituit pentru impozitul pe venit si contributia la sanatate.

Va redau din codul fiscal:
ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate

(1) Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile prevederile art. 69 și 70 .

ART. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea pe fiecare sursă de venit.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2017
george-neagu, moderator
In ianuarie 2016 de la Anaf am fost obligata sa completez declaratia pentru CAS si CASS pe venit estimat, dar ei m-au obligat sa platesc prin decizie sume mai mari decat am realizat eu. Se va face acum in ianuarie 2017 recalcularea CAS si CASS pe anul 2016 in functie de veniturile realizate, sau voi ramane cu sumele astronomice platite la ei??? (am platit trimestrial CSA 294 RON, CASS 171 RON si un impozit de 168 ron).
Dupa depunerea d200 cu ce ati realizat concret in anul fiscal precedent, doar cei de la finante vor face regularizarea si va vor trimite acasa in a doua parte a anului decizie cu valorile platite in plus sau in minus.
Si dupa aceea o sa puteti cere restituirea sumelor platite in plus sau compensarea cu ele a datoriilor pe care le veti avea la acel moment.
Acum, pentru ca spuneti ca deja in 2016 ati platit ca plati anticipate in contul impozitului pe venit, cu mult mai mult decat ce ati realizat concret, daca variatia e mai mare de 20%, acum in ianuarie depuneti d220 cu estimatul pentru 2017 dar si d200 pe anul trecut.
Multumesc. O zi minunata va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde platesc? cat platesc? iulian_ctc iulian_ctc am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de ... (vezi toată discuția)
Plafonare cass Ioana Cornescu Ioana Cornescu Noul Cod fiscal a plafonat suma (anuala/lunara) la care se calculeaza cota de 5,5% datorata cu titlu de CASS? Am citit la un moment dat ceva in acest sens, ... (vezi toată discuția)