avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitatii

Am divortat de sotul meu in anul 2011.Impreuna am avut un copil nascut in 2004 si recunoscut de tata la momentul nasterii.Acum acesta doreste sa deschida actiune in tagada paternitatii...Mai poate dupa atata timp?...Mai este in termen sau este precris termenul?
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 11:45, 1 Februarie 2017
Conform Codului familiei care se aplica la data nasterii copilului, acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescriea în termen de şase luni de la data când tatăl a cunoscut naşterea copilului. Prin urmare, tatal nu mai poate formula actiunea.
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua.

Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi introdusa în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care fostul soţ a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.
Deci el poate venii azi sa zica ca lui astazi i-a spus cineva ca nu e copilul lui deci el azi a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii si deci sa faca actiune in tribunal?
Buna ziua.

Da, in principiu asta prevede textul legal.
Insa, apreciez ca trebuie facuta dovada faptului ca de la un moment X a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
Daca un astfel de proces s-ar aprecia ca a fost introdus in termen, trebuie sa faca dovada faptului ca nu este tatal copilului. In aceasta situatie cea mai relevanta proba este testul ADN.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate dlcodrut dlcodrut Pana la ce varsta a copilului se poate face tagada paternitatii de catre tata? (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii ion01 ion01 Tagada paternitatii de catre sotul mamei (Art. 430 CC), poate fi facuta si mult dupa majoratul copilului? (vezi toată discuția)