avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere antecontract Prima casa, recuperare avans
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere antecontract Prima casa, recuperare avans

Buna ziua!

As avea nevoie de un sfat.
De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de metrou Leoinda si Berceni, agentul neprecizand zgomotul fonic si vibratiile provenite de la fabrica IMGB de peste drum, eu ulterior dupa cateva luni sa aflu de toate acestea.
In momentul in care am aflat am sunat sa intreb daca am alte optiuni si mi-a zis ca daca ma retrag voi pierde avansul (3250euro).
As vrea sa stiu cam ce optiuni am si daca am vreo sansa sa recuperez acest avans. O plangere la ANPC m-ar ajuta cu ceva?

Later edit: Tin sa mentionez ca fabrica IMGB functioneaza in mare masura doar noaptea!

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
grgmrnsc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gherghina Breniuc , Consilier juridic 18:11, 17 Februarie 2017
Aveti prevazuta in promisiunea bilaterala vreo clauza ca se revine la situatia anterioara (fara pierderea avansului) in cazul in care banca nu acorda creditul (fara a se preciza motivele)?
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
cyan, moderator
""In cazul in care promitentii cumparatori nu achita in termenul stabilit suma reprezentand avans, noi, partile am hotarat de comun acord ca prezentul antecontract se va rezolutiona de plin drept, fara punere in intarziere, fara interventia instantelor de judecata si fara alte formalitati conform art 1553 cod civil, urmand sa fim repuse in situatia anterioara intocmirii acestui antecontract""

""In cazul in in care, pana la data stabilita pentru realizarea vanzarii, promitenta vanzatoare nu respecta termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare promis din motive obiective, cum ar fi: intarzierea lucrarilor de construire sau a bransamentelor de utilitati, intarzieri la intocmirea documentatiilor cadastrale si/sau a lucrarilor de publicitate imobiliara, ori la obtinerea oricaror acte administrative necesare definitivarii documentatiilor mai sus mentionate, promitentii cumparatori pot solicita promitentei vanzatoare restituirea avansului, intr-un termen de maxim 30 de zile de la data la care a fost notificata in scris de promitentii cumparatori, iar partile vor fi repuse in situatia anterioara, fara plata altor penalitati sau despagubiri de catre promitenta vanzatoare si fara obligatia de a mai incheia contractul de vanzare cumparare cu privire la imobil. In acest caz, promitentii cumparatori vor putea solicita restituirea avansului platit, urmand a semna un act aditional de incetare a promisiunii de vanzare cumparare.""

Cam atat scrie in antecontract de situatia anterioara ...
Mai multe intrebari pentru a ne lamuri!:)

Ati ajuns cu promisiunea bilaterala la banca sa o analizeze dpdv juridic si sa obtineti acordul bancii ptr obtinerea creditului?

Care este data stabilita pentru realizarea vanzarii? Este o data ferma sau poate fi modificata?

In ce stadiu sunt lucrarile, vanzatorul se va incadra in indeplinirea conditiilor care ar justifica restituirea avansului?

Apare pe undeva in contract vreo referire la art. 1544 Cod civil privind retinerea avansului si plata dublului avansului?

In cazul neincheierii contractului de v/c din vina cumparatorului ce prevede contractul?

Exista in cadrul promisiunii o definire a termenilor "data pentru incheierii contractului de v/c", "receptie", "intarzierea lucrarilor de construire"?

Ideea este ca multe persoane au incheiat antecontracte sau contracte cu dezvoltatorii din stadiul de proiect sau groapa si apoi sa constate ca nu au utilitati trase, contoare de energie sau gaz sau cine mai stie ce alte accesorii pentru simplu motiv ca in contract nu sunt mentionate explicit obligatiile dezvoltatorului.

Daca nu stapaniti procedura sau nu ati mai avut de-a face cu tranzactii imobiliare este de preferat sa apelati la ajutor specializat adica la un avocat care sa vada actele.
Avand in vedere ca te indatorezi pe 20-30 de ani este de preferat sa stii pentru ce.
Dai 2-300 lei ptr o consultatie si nu pierzi 3500 EUR.
Bineinteles ca era de preferat sa o faceti inainte de a semna promisiune si a plati avansul dar functie de clauze poate gasiti o portita sa nu iesiti in pierdere.

"intarzierea lucrarilor de construire sau a bransamentelor de utilitati", dezvoltatorul poate spune ca a intarziat bransamentele dar cumparatorul are posibilitatea sa aleaga, se aplica clauzele favorabile cumparatorului si sa considere ca au intarziat lucrarile de construire si atunci zbang, ii da cu clauza in cap si reziliaza antecontractul. Este logic sa intarzie bransamentul daca intarzie lucrarile!
Ati ajuns cu promisiunea bilaterala la banca sa o analizeze dpdv juridic si sa obtineti acordul bancii ptr obtinerea creditului?
Miercuri/maine (15.02) urmeaza sa mergem la banca pentru a semna cererea de credit prima casa in baza antecontractului. Am apelat la serviciile unui consultant bancar care lucreaza cu agentia de imobiliare cu care lucreaza dezvoltatorul.



Care este data stabilita pentru realizarea vanzarii? Este o data ferma sau poate fi modificata?
31.03.2017
""X si X ne obligam, sa cumparam, in indivizine si in cote parti egale, cel tarziu la data de 31.03.2017, cu posibilitatea prelungirii cu acordul partilor.... ""



In ce stadiu sunt lucrarile, vanzatorul se va incadra in indeplinirea conditiilor care ar justifica restituirea avansului?
Lucrarile se misca destul de bine, cladirea este terminata in proportie de 90%, ramanand finisaje de interior (gresie faianta parchet) si curtea exterioara, asfalt si mici alte retusuri.
DAR
"Constructia imobil S+P+5E s-a edificat in baza autorizatiilo de construire nr ----/--- emise de primaria orasului ...... lucrarile fiind finalizate conform procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor nr 268/11.10.2016, inregistrat la primaria ....""" asta inseamna ca blocul teoretic este terminat?



Apare pe undeva in contract vreo referire la art. 1544 Cod civil privind retinerea avansului si plata dublului avansului?
scrie de plata dublului avans in felul urmator:
""In cazul in care, promitenta vanzatoare refuza nejustificat sa incheie contractul de VC la termenul si in conditiile stabilite, promitentii cumparatori pot solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de VC. In cazul in care, promitentii cumparatori renunta la beneficiul promovarii unei actiuni judecatoresti pentru executarea vanzarii, promitenta vanzatoare este obligata la plata catre promitentii cumparatori a dublului sumei platita cu titlu de avans in termenul maxim de 30 zile calendaristice de la notificarea scrisa transmisa de catre promitentii cumparatori, fara alte despagubiri sau penalitati si fara obligatia de a mai incheia contractul de VC.



In cazul neincheierii contractului de v/c din vina cumparatorului ce prevede contractul?
"""In cazul in care promitentii cumparatori refuza sa incheie contractul de VC la termenul si in conditiile stabilite, nu vor putea cere promitentei vanzatoare restituirea avansului, aceasta suma avand caracter de daune interese pentru neexecutarea obligatiei, urmand a fi retinuta de catre promitenta vanzatoare. De asemenea, daca promitentii cumparatori nu vor indeplini conditiile de creditare si creditul lor nu va fi aprobat, nu vor putea cere restituirea avansului platit, cu exceptia situatiei in care creditul nu s-ar aproba din cauza documentelor de propietate furnizate de catre promitenta vanzatoare, caz in care se va restitui suma platita cu titlu de avans in termenul maxim de 30 zile calendaristice de la notificarea transmisa de catre priomitentii cumparatori, fara alte despagubiri sau penalitati si fara obligatia de a incheia contractul de VC.



Exista in cadrul promisiunii o definire a termenilor "data pentru incheierii contractului de v/c", "receptie", "intarzierea lucrarilor de construire"?
31.03.2017 - cu posibilitatea prelungirii cu acordul partilor
Atata timp cat dvs sunteti cea care veti plati aveati tot dreptul sa apelati la un notar si nu la agentia imobiliara a dezvoltatorului care va "tine" intodeauna cu acesta.

Nu trebuia sa fiti de acord cu clauza privind pierderea avansului in cazul in care banca nu acorda creditul deoarece nu aveati la momentul semnarii promisiunii un document din partea bancii prin care va era aprobat creditul!

Sa stiti ca nu este suficient doar acordul bancii ci si cel al fondului de garantare.
Daca fondul nu garanteaza banca nu acorda creditul!
Exista si posibilitatea sa se termine fondurile alocate programului PC, varianta care nu este prevazuta in promisiune.

Ce documente de proprietate v-a furnizat vanzatoarea in vederea obtinerii creditului?

Nu stim ce proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor a incheiat dezvoltatorul dar prin "lucrari de construire" se inteleg inclusiv finisajele si utilitatile in stare de functiune!
Adica curge apa, circula gazul si se aprinde lumina!
Puteti solicita dezvoltatorului sau primariei pv respectiv si sa vedeti daca exista observatii facute de primarie sau inspectoratul de stat in constructii.

Daca pana la 31.03.17 nu este totul functional nu prelungiti termenul de incheiere a contractului si atunci se intelege ca tranzactia nu se incheie din vina vanzatorului.
Avand in vedere ca veti detine o cota parte indiviza prin "intarzierea lucrarilor de construire" la data stabilita de 31.03.17 se intelege lucrarile de construire la tot blocul, numai la apartamentul care face obiectul contractului.
Nu au finalizat vopsirea balustrazii de pe casa scarii sau lucrari la alte parti comune inseamna ca vanzatorul nu si-a indeplinit obligatiile din promisiune.

Iar un consultant bancar cu care lucreaza agentia imobiliara cu care lucreaza dezvoltatorul...

Alte discuții în legătură

Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu firma Amade Amade Urmeaza sa semnez o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un imobil compus din teren si o casa in constructie. Constructie ce trebuie finalizata de ... (vezi toată discuția)