avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere antecontract Prima casa, recuperare avans
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere antecontract Prima casa, recuperare avans

Buna ziua!

As avea nevoie de un sfat.
De curand am inceput demersurile catre un apartament de 3 camere situat pe strada Popesti Vest intre statiile de metrou Leoinda si Berceni, agentul neprecizand zgomotul fonic si vibratiile provenite de la fabrica IMGB de peste drum, eu ulterior dupa cateva luni sa aflu de toate acestea.
In momentul in care am aflat am sunat sa intreb daca am alte optiuni si mi-a zis ca daca ma retrag voi pierde avansul (3250euro).
As vrea sa stiu cam ce optiuni am si daca am vreo sansa sa recuperez acest avans. O plangere la ANPC m-ar ajuta cu ceva?

Later edit: Tin sa mentionez ca fabrica IMGB functioneaza in mare masura doar noaptea!

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
grgmrnsc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gherghina Breniuc , Consilier juridic 18:11, 17 Februarie 2017
Eu am fost in cazul tau (dimitrie leonida / metropolitan residence). am pierdut avansul de 5% plus banii bagati in finasaje.
Primaria care da avize fara numar + dezvoltatori lacomi + agentii mincinoase + cumparatori creduli = bani pierduti

acest topic este din 2013 legat de vibratii

www.avocatnet.ro/content/for...
Pe 31.03.2017 cand mergeti sa vedeti blocul luati un aparat foto cu dumneavoastra si, daca se poate, veniti si insotit de unu-doi prieteni ca martori.
Fotografiati tot ce nu e in regula si poate aveti noroc sa scapati.
In primul rand va multumesc pentru raspunsurile date. M-au ajutat sa vad diferit situatia.

Am fost la o discutie cu managerul de proiect din partea agentiei imobiliare prin care am facut antecontractul si mi-a zis ca se poate returna avansul doar sa vina cineva si sa vrea sa cumpere acel apartament.
Mi s-a spus ca in momentul in care se va gasi cumparator pentru acel apartament vom merge impreuna la notar iar cand persoana respectiva semneaza antecontractul voi semna si eu contractul de reziliere.
Sfaturi?
Nu v-a spus si ce se intampla daca nu vine pana la 31.03.2017, data stabilita pentru incheierea contractului?
Pentru ca in cazul in care incheiati act aditional de prelungire a termenului se intelege ca lucrarire de constructie nu sunt finalizate si ati fost de acord cu neindeplinirea obligatiilor de catre constructor.
Solicitati managerului de proiect (nu stiam ca si agentiile imobiliare au astfel de manageri!) procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor incheiat cu primaria si ISC si vedeti in ce constau lucrarile finalizate.

Cu toate ca nu este mentionat explicit in antecontract dar bazadu-va pe clauzele din antecontract in data de 31.03.17 (cand trebuie sa semnati contractul) va prezentati la imobil insotita de un avocat si solicitati intocmirea unui proces verbal de receptie in care sa inscrieti stadiul lucrarilor, faceti si poze cu un aparat profesional (nu cu telefonul).
Veti avea astfel un document care va poate fi de folos in cazul unui eventual proces.
In ziua anterioara semnarii contractului notificati dezvoltatorul prin intermediul agentiei de intermediere cu privire la prezentarea in data de 31.03.17 ora 8.00 pentru constatarea incheierii lucrarilor de construire.

Catre X srl

Subsemnata, xy ,cu domiciliul in bla bla, avand in vedere prevederile promisiunii bilaterale de v/c incheiata sub nr....din.... privind incheierea contractului de v/c in data de 31.03.17 pentru imobilul din str. nr, ap, mun. Bucuresti (din cate stiu zona ar fi in Ilfov si nu Bucuresti) va notific prin prezenta ca in data de 31.03.2017, ora 8.00, sa se prezinte la adresa imobilului ce face obiectul tranzactiei imobiliare un reprezentant legal din partea societatii dvs. in vederea incheierii unui proces verbal de constatare a incheierii lucrarilor de construire inclusiv a bransamentelor de utilitati.
Neprezentarea reprezentantului legal la data si ora mentionata reprezinta acceptarea faptului ca lucrarile de construire si de bransare la utilitati sunt intarziate.

Poate va mai da ceva idei avocatul!

In procesul verbal treceti orice lucrare nefinalizata si neconforma, finisaje neterminate, lipsa baterie la cada, geam stramb, gresie sau faianta crapata sau neuniforma, etc.
Faceti referire inclusiv la lucrari nefinalizate la parti comune (casa scarii, fatada, etc.).
Va faceti un "check list" ce sa verificati, contor gazefunctioneaza? bifat, lumina functioneaza?bifat, etc.

Ideea este ca din momentul in care ati platit pretul intreg inseamna ca intrati in posesia apartamentului si ca va puteti muta in aceeasi zi. Nu sa vina Dorel in saptamana urmatoare ca a uitat sa mai dea un strat de lavabila!
Buna ziua,

Nu stiu ce scrie in promisiunea dv de vanzare-cumparare, insa problema pe care o ridicati reprezinta un viciu ascuns, pe care o putei rezolva in baza OUG 174/27.11.2008 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor .
Aceasta reglementeza prin modificarea mai multor Legii si Ordonante anumite servicii, printre care si cele imobiliare.
Cititi, Art.I, pct 2 lit. g) defineste viciul ascuns, Art. 94. " In cazul serviciilor de intermediere imobiliara, consumatorul va fi informat in scris, corect, complet si precis, inca din faza precontractuala, cu privire la:
a) preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informatiilor existente in baza de date a agentiei imobiliare;
b) deficiente si alte inconveniente cunoscute de agentia imobiliara sau pe care in mod rezonabil putea sa le cunoasca, incluzand surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor; ..... ...."

Puteti notifica atat prestatorul (agentia) cat si constructorul cu privire la intentia dv de a denunta unilateral contractul in baza viciului ascuns constat ulterior de dv. Daca nu ati fost informata de la inceput cu privire la sursa de zgomot veti avea castig de cauza.
In principiu nu ar trebuii sa pierdeti avansul dat. Va puteti adresa Protectiei Consumatorilor , puteti incerca solutionarea situatiei prin Mediere sau Instanta de Judecata.

Succes !

link pentru OUG 174/2008

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2017
Gherghina Breniuc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Clauză antecontract v-c nerespectată de dezvoltator. pot renegocia contractul? kaz89 kaz89 Buna ziua,acum cateva luni am cumparat o garsoniera intr-un cartier rezidential in valoare de 33000eur.Initial am platit 1500 euro pentru rezervare,ulterior am ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu firma Amade Amade Urmeaza sa semnez o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un imobil compus din teren si o casa in constructie. Constructie ce trebuie finalizata de ... (vezi toată discuția)