avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Din CCC1 in CC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Din CCC1 in CC2

Buna ziua, am inteles cam cum sta situatia in care nasterea unui bebe 2 se intampla in timpul ccc1, insa am niste nelamuriri in cazul meu care este putin diferit si stiu ca numai aici am primit mereu raspunsurile.
Nu sunt in acest moment insarcinata insa mi as dorii inca un copilas, dar treaba sta asa: in Noiembrie 2017 fetita face 2 ani, daca nasterea lui bebe 2 s ar intampla in luna Noiembrie adica fix cand face fetita 2 anisori as avea continuitate? Ce se intampla cu luna tatalui? eu nu am unde sa ma intorc la munca de unde iau eu concediu fara plata cum am inteles ca trebuie?

Situatia urmatoare ar fi daca as ramane insarcinata si bebe 2 s ar naste dupa terminarea indemnizatiei de exemplu in decembrie sau ianuarie ar trebuii sa depun actele din nou de la locul de munca de acum 2 ani?
Acele luni in care nu voi fi sub indemnizatie pot lua concediu medical prenatal fiind sarcina trecuta de 7 luni?

Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 3 Martie 2017
pai acum este tot posibil ca asta caut si eu raspuns pentru sotia mea mie nu imi poate da concediul findca sunt pensionat pe caz de boala osa va anunt ca osa intrb unde trebuie dar se zice ca se va da incontinuare dar trebuie sa anuntati la firma une ati lucrat inainte daca va acorda ei dar poate sa intre sotul in indemnizatia asta daca lucreaza
1. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.

- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.

2. Daca nasterea nasterea celui de al doilea copil va avea loc inainte de a se expirarea duratei primului CCC puteti intra direct in CCC2 imediat ce se termina CCC1.

Pe perioada de suprapunere de la data nasterii celui de aldoilea copil si pana la terminarea primului CCC, veti beneficia in plus, pe langa indemnizatia acordata pentru CCC1, inca 1063 lei lunar, potrivit prevederilor de mai jos :

art.9 din OUG 111/2010
......
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (n.m., 85% x 1450 lei = 1233 lei)

Indemnizatia pentru creşterea celui de al doilea copil va fi egala cu indemnizatia pentru cresterea primului copil.

3. Daca cel de-al doilea copil se va naste dupa terminarea primului CCC , atunci pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC2 va trebui sa reluati intreaga procedura de depunere a actelor..

In acest caz, indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
In calculul indemnizatiei se va lua in considerare si indemnizatia primita pentru primul copil.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
va multumesc de raspuns. La partea cu refuzul tatalui trebuie sa demonstreze ca nu indeplineste conditiile sa intre in CCC?
Daca bebe 2 se naste dupa 3 luni de la terminarea ccc1 este posibila intrarea in concediu pre si postnatal?Deoarece la munca nu am unde sa ma intorc.
Multumesc mult
1. Scuze pentru greseala.... :slap:

in loc de " Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani."

Corect este :
"Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani."

In acest caz, tatal va da o declaratie pe propria raspundere ca nu indeplineste pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC.

2. Intrebati la Caa de Asigurari de Sananate, daca beneficiati de asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - ccc2 dupa ccc1 Maria.Toma Maria.Toma Buna ziua!Sunt in ccc1 si sunt insarcinata.Pe 6 iulie copilul implineste 2 ani si eu pe 24 septembrie nasc.Cum trebuie sa procedez ca sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil andreea_davy andreea_davy Buna ziua,ma aflu in concediu crestere copil, in3 decembrie acesta făcând 2ani, si sunt însărcinată ,data probabilă a nasterii 17.04.2018. Ma pot ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal AlexaAlina AlexaAlina Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)