avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... PRELUAREA RESPONSABILITATII RECICLARII INDIVIDUALE A ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

PRELUAREA RESPONSABILITATII RECICLARII INDIVIDUALE A DESEURILOR

BUNA ZIUA! AVEM O FIRMA PRODUCATOARE DE BAUTURI RACORITOARE, SI AVEM O NELAMURIRE IN LEGATURA CU RECOLTAREA DESEURILOR.
NOI VREM SA PRELUAM INDIVIDUAL RESPONSABILITATEA RECICLARII DESEURILOR, NU VREM SA CONTRACTAM O FIRMA SPECIALIZATA.
CUM SE PROCEDEAZA, TREBUIE FACUTE CEVA CONTRACTE DE PRELUARE A DESEURILOR CU FIRMELE LA CARE DISTRIBUIM? VA ROG SA NE INDRUMATI CU TOATE PROCEDURILE, SA NU AVEM APOI NEPLACERI CU AFM-UL.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:13, 4 Martie 2017

Reciclarea deseurilor de ambalaje in anul 2017
Initiativa de dialog si consultari privind managementul deseurilor din aceasta vara, a Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, din nefericire, nu s-a materializat cu nici un rezultat concret in imbunatatirea cadrului juridic, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. De asemenea aceasta nu a generat nici un impact semnificativ in performanta colectarii deseurilor de ambalaje.
Mai mult decat atat, lipsa normelor de aplicare la prevederile legislative recent adoptate, a generat si mai multa confuzie in randul producatorilor si importatorilor de produse ambalate.
Astazi, piata este „inundata” de tot felul de oferte/propuneri de indeplinire a obligatiilor de reciclare a ambalajelor (una mai fantezista ca alta), oferte pe care majoritatea agentilor economici nu le pot evalua in mod corect, deoarece nu detin competentele adecvate pentru analizarea acestora.
Propunerea legislativa absurda (inconstienta!) de diminuare a taxei pe ambalaje de la 2 lei/kg pana la 0,3 lei/kg (Legea 420/2016) demonstreaza inca o data lipsa unei abordari strategice privind activitatea de reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania.
In contextul in care deseurile generate in gospodariile populatiei reprezinta 55-60% din total ambalajului introdus pe piata nationala, iar colectarea acestora nu a inregistrat vreun progres semnificativ, in anul 2017 indeplinirea obligatiilor de reciclare de catre producatorii si importatorii de produse ambalate se va realiza doar printr-un cumul de solutii: transfer de responsabilitate, solutii individuale de reciclare si plata taxei la Administratia Fondului pentru Mediu (pentru obiectivele neindeplinite).
Fiecare din solutiile mai sus mentionate prezinta o serie de avantaje si dezavantaje pentru producatorii si importatorii de produse ambalate.
In mod evident stabilirea unei strategii optime de indeplinire a obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje este o sarcina extrem de dificila pentru fiecare producator sau importator care activeaza pe piata nationala.
Multi dintre acestia vor fi nevoiti sa apeleze la consultanti, strategi sau specialisti in domeniu pentru:
Evaluarea aspectelor de reglementare (actuale si viitoare) precum si a altor cerinte legale;
Identificarea unor scenarii probabile si aplicabilitatea acestora;
Analizarea scenariilor identificate si implicatiile acestora in functie de cost-beneficiu, riscuri si cerinte, probabilitate si impact.
Acesi consultanti sun inca bullversati in aceasta privinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje 2015P 2015P Lucrez intr-o companie nationala, cu activitate in industia chimica. Am separat ca, in urma aparitiei legi 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ... (vezi toată discuția)
Modalitate taxare pentru deseuri hartie - ambalaj (cod 15*01*01) franzkafka franzkafka Buna ziua, Va rog sa ma \"luminati\" cu explicarea modalitatii de taxare/facturare a deseurilor de hartie/carton si care este diferenta dintre facturarea ... (vezi toată discuția)