avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere penala importriva unui politist rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere penala importriva unui politist rutier

Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-au cerut documentele mele si ale masinii Apoi agentul mi-a cerut sa cobor spunandu-mi ca imi va efectua un control corporal. Cand am auzit acest lucru am ramas uimit, fiind prima data cand mi s-a cerut acest lucru. L-am intrebat pe agent daca este ceva in neregula, insa nu mi-a raspuns nimic. I-am spus ca ii voi arata legea care prevede conditiile in care se poate face o perchezitie, lucru care l-a infuriat si m-a amenintat ca ma va scoate fortat din autoturism. Cand am auzit acest lucru, am iesit imediat si a urmat o perchezitie corporala, asupra mea nefiind gasit nimic ilegal, ci telefonul, cheia masinii si un pachet de guma. Martora la toate cele intamplate a fost prietena mea.

Art. 165
Cazurile şi condiţiile în care se efectuează percheziţia corporală:
(2) În cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziţii corporale vor fi descoperite urme ale infracţiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză, organele judiciare sau orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice procedează la efectuarea acesteia.

Art. 166: Efectuarea perchezitiei corporale
(1)Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca perchezitia sa fie efectuata cu respectarea demnitatii umane.
(2)Perchezitia se efectueaza de o persoana de acelasi sex cu persoana perchezitionata.
(3)Inainte de inceperea perchezitiei, persoanei perchezitionate i se solicita predarea de bunavoie a obiectelor cautate. Daca obiectele cautate sunt predate, nu se mai efectueaza perchezitia, cu exceptia cazului cand se considera util sa se procedeze la aceasta, pentru cautarea altor obiecte sau urme.
(4)Procesul-verbal de perchezitie trebuie sa cuprinda:
a)numele si prenumele persoanei perchezitionate;
b)numele, prenumele si calitatea persoanei care a efectuat perchezitia;
c)enumerarea obiectelor gasite cu ocazia perchezitiei;
d)locul unde este incheiat;
e)data si ora la care a inceput si ora la care s-a terminat efectuarea perchezitiei, cu mentionarea oricarei intreruperi intervenite;
f)descrierea amanuntita a locului si conditiilor in care inscrisurile, obiectele sau urmele infractiunii au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute; mentiuni cu privire la locul si conditiile in care suspectul sau inculpatul a fost gasit.
(5)Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfarsit de cel care il incheie si de persoana perchezitionata. Daca persoana perchezitionata nu poate sau refuza sa semneze, se face mentiune despre aceasta, precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(6)O copie a procesului-verbal se lasa persoanei perchezitionate.
(7)Dispozitiile art. 162 se aplica in mod corespunzator.

Nu s-a intocmit niciun raport al perchezitiei, dupa cum spune legea. Ci doar a chemat un martor care a fost de fata la control, apoi a semnat in PV, atat.

Consider ca masura luata de politist a fost un abuz, m-am ales si cu permisul suspendat pentru ca nu am respectat indicatiile politistului. Mi-a luat permisul pentru ca s-a enervat vizibil cand i-am spus de continului legii si nu am iesit deindata din autoturism. Ce ma sfatuiti sa fac, sa depun si o plangere penala pentru abuz in serviciu, pe langa contestatie?
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
PPStm, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin anghel , utilizator 14:56, 10 Martie 2017
Depuneti plangere impotriva pv la judecatorie in termen de 15 zile de la comunicare si plangere penala impotriva politistului la Parchet mai ales ca aveti si 2 martori din cate se intelege, prietena si martorul chemat de politist.
Acesta trebuie sa justifice suspiciunea ptr care ati fost perchezitionat si de ce nu a consemnat nicaieri perchezitia efectuata.
Aveti antecedennte penale?
Sunteti cunoscut de catre autoritati ca fiind consumator de substante interzise sau membru al vreunei grupari rau famate din zona?
Nu am niciun antecedent penal, nicio condamnare, nici macar vreun proces deschis. Nu consum substante interzise si nici nu fac parte din grupari de genul. Probabil agentul credea ca as avea ceva ilegal la mine, sau, cine stie din ce alt motiv a savarsit acest abuz. Am fost oprit la ora 2 dimineata pe un drum nu foarte circulat, dar asta nu este motiv de control corporal
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
PPStm, utilizator
@cyan, multumesc de sfaturi. Asa voi face. Da, martora la tot ce s-a intamplat a fost prietena mea, apoi la perchezitie un alt sofer oprit de catre agent.
Fii fericit ca nu tia strecurat polițistul ceva prin buzunare .

Data care vine sa nu accepți sa fii controlat sau verificat pana nu ți se comunica motivul .

Învingeți frica !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garda de mediu, abuz sau nu? cori-cory cori-cory Buna ziua , astazi am avut un control la domicilui de la Garda de mediu pe motiv ca am cateva masini in curte si ca sunt banuit ca desfasor activitati cu ele ... (vezi toată discuția)
Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)
Perchezitie domiciliara Michelle53 Michelle53 Buna, in cauzul und perchezitii domiciliare, este mandatul valabil daca numele detinatorului nu apare deloc? Mandatul a fost pe numele prietenului meu, ... (vezi toată discuția)