Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
„Toţi suntem sclavii legilor, ca să putem trăi liberi.” (Cicero)
„Legile strivesc pe cei slabi şi cruţă pe cei puternici.” (Iuvenal)
„Unde domneşte dreptatea, armele sunt zadarnice.” (Amyot)
„La uşa dreptăţii să păzească mila, dar să nu stea în scaunul de judecată.” (N. Iorga)
„Cu strâmbătatea treci gârla câteodată, dar în râu te îneci cu siguranţă; pe când cu dreptatea treci şi marea.” (O. Goga)
„Nu aştepta judecata cea de pe urmă. Ea se poate face zilnic.” (Camu
Făţărnicia :
Sufletele josnice nu se bizuie decât pe nobleţea celorlalte ( Jules Renard )
PRIETENIA:
„Prietenii din ziua de azi sunt ca pepenii verzi: trebuie să încerci cincizeci până dai de unul bun.” (Guy de Pibrac)
„Am prieteni care mă iubesc, prieteni cărora puţin le pasă de mine, prieteni care mă indispun şi prieteni care mă urăsc.” (Chamfort)
„Prieten adevărat este acela care te sfătuieşte spre bine, iar nu acela care îţi laudă nebuniile.” (Anton Pann)
„Să te întrebi ce ai greşit în ziua când vei vedea că nu mai ai duşmani.” (N. Iorga)
„Amicii se pretind sinceri, inamicii sunt într-adevăr.” (Schopenhauer)
CARACTERUL:
„Este mai important să se dea oamenilor moravuri şi obiceiuri bune, decât legi şi tribunale.” (Mirabeau)
„Talentul se formează în singurătate, caracterul în societate.” (Goethe)
„Caracterul omului e tipărit pe faţa lui.” (Eminescu)
„Mai cu osebire în lucruri mici, unde nimeni nu se gândeşte să se ascundă, îşi dezvăluie omul caracterul.” (Schopenhauer)
„Puterea caracterului întrece pe cea a inteligenţei.” (Emerson)
„E uşor să lauzi şi să critici ceea ce nu merită laudă şi critică; dar amândouă sunt semnul unui caracter rău.” (Democrit)
„Între caractere şi inteligenţe n-ar trebui să existe alegere. Inteligenţele se găsesc foarte adesea, caracterele foarte rar.” (Eminescu)
„Nu prea ni se întâmplă să ne întrebăm pe noi înşine cine şi ce suntem cu adevărat; dar ne întrebăm fără încetare ce crede lumea că suntem.” (Massillon)
„Unde nu există caracter mare nu există nici om mare, nici artist mare, nici mare om de acţiune.” (Romain Rolland)
„Încăpăţânarea e cel mai ieftin surogat al caracterului.” (F. Hebbel)
„Un om făţarnic are două feţe şi niciun obraz.” (N. Iorga)
„Cocoşul e mai frumos ca vulturul, numai că nu poate zbura.” (N. Iorga).
„Vulpea nu e din rasa leilor. Lampa n-are lumina soarelui. Lacul nu se poate asemui mării, nici colinele cu munţii.” (proverb tibetan)
„Spune-mi cine te admiră şi-ţi voi spune cine eşti.” (Sainte-Beuve)
„Când mândria şi îngâmfarea merg înainte, ruşinea şi paguba le urmează îndeaproape.” (Ludovic al XI-lea)
„Nu întotdeauna mândria e semnul inimilor mari.” (Corneille)
„Mândria este un cerşetor care strigă tot aşa de tare ca şi nevoia, dar care este infinit mai de nesăturat.” (B. Franklin)
„Cu penele altuia te poţi împodobi, dar nu poţi zbura. Acest lucru nu-l prea ştiu oamenii, dar îl ştiu păsările.” (L. Blaga)
„Dacă nu cutezi să spui ceea ce gândeşti, sfârşeşti prin a nu gândi ceea ce spui.” (Zenon din Citium)
„Nu cunosc o mai nobilă însuşire, decât a recunoaşte duşmanului meritele sale.” (Goethe)
Mizeria , dezgustul fata de o munca ingrata si disperarea de a nu reusi , nici cu multa munca , sa-ti faci o soarta placuta aduc descurajarea , trandavia , lenea si desfraul.La ce imi va folosi sa ma spetesc muncind de vreme ce tot sarantoc voi ramane , isi spune omul care nu are nicio proprietate , co;lesit de impozite , caruia guvernul ii smulge cu cruzime rodul muncii sale ,omul al carui salariu modest nu ii aunge pentru a-si procura lucrurile de proprie necesitate ; si ramane inactiv sau , daca munceste , o face doar ca sa nu moara de foame ; simtind toata ziua povara tristei sale existente si nefericirea conditiei sale , el cauta pe cat poate sa-si uite pentru cateva clipe necazurile si sa isi inece amarul in bautura.