avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... abuz de incredere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

abuz de incredere

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu niste informatii privind plangerea la parchet privind abuzul de incredere. M am trezit azi cu o persoana care nu si-a exprimat calitatea pe care o are intr-o firma de unde am achizitionat un bun electronic in rate. M a intrebat unde este bunul achizionat si am raspuns ca l-am vandut ( am intarziat cu plata ratelor din motiv ca am ramas fara venit) si a spus ca daca vrea imi face plangere la parchet pentru abuz de incredere. Are voie sa faca asa ceva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariamem , utilizator 06:59, 23 Martie 2017
Buna ziua,

Eu nu vad ca ati fi comis abuz de incredere. Plangere poate face oricine, pentru orice. Daca este fundamentata sau nu asta e alta discutie. Aveti mai jos definitia de la abuzul de incredere prin frauda creditorilor, poate al 2 ar putea fi invocat.

Art. 239
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei care, ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 238
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Da, si eu tot asa tind sa apreciez.

Ce valoare are bunul?
o consola ps4 de 1600 lei si o tableta de 2850 lei. Eu am platit cam sase rate pana asta toman cand nu am mai avut de unde , iar penalitatile au ajuns mult mai mari ca rattle. Ca si valor, la 800 lei penalitati de 900 lei.
Mentionez faptul ca am vrut sa le inapoiez unul din bunuri si au spus ca nu au nevoie ca nu au ce sa faca cu el, ca eu trebuie sa platesc datoria in bani.
E posibil sa scapati de raspunderea penala.

Alte discuții în legătură

Imprumuturi ifn nerambursate, consecinte maciu72 maciu72 am luat un imprumut de la o societate ifn.mi-au acordat acest imprumut,fara ca eu sa fiu angajat.daca nu-l rambursez,ce pot pati?! (vezi toată discuția)
Abonament vodfaone mihairusu11 mihairusu11 Am facut un abonament la compania vodafone, de 25 eur/luna, am achizitionat si un telefon dupa care nu am mai platit abonamentul, Pot fi dat in judecata? Ce se ... (vezi toată discuția)
Abonament orange cyoby cyoby Buna ziua, vreau sa fac un abonament orange si sa iau de la ei un telefon la oferta. daca nu platesc abonamentul, ce poate sa imi faca ? sa ma inchida ?, nu am ... (vezi toată discuția)