avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... restituire legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

restituire legea 18

Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori strabunica cu cei 4 copii. E foarte ciudat ca s-a facut succesiune doar dupa o casa din Bucuresti nu si dupa casa de la tara in care locuiau efectiv strabunicul si strabunica, si era tot pe numele strabunicului. Oricum pe cert. de mostenitor apar ca renuntatori 3 dintre copii si singurii mostenitori au ramas strabunica si o fiica (bunica mea). Deci,la momentul succesiunii (1964), masa succesorala era constituita doar din casa din Bucuresti (nu stiu de ce nu apare si cea de la tara) pentru ca terenul agricol extravilan fusese confiscat de stat si s-a retrocedat in 1991. Aici apare problema pt. ca in 1991 era decedata si strabunica din 1981 ( fara succesiune facuta nici pana acum) si 2 dintre cei 4 copii ai ei, iar cererea de retrocedare a fost facuta doar de baiatul unuia dintre cei 2 copii decedati. Dar tatal lui renuntase la succesiunea dupa strabunicul facuta in 1964. Bunica (fiica ce apare pe C.M. din 1964) , care traia in 1991 n-a facut cerere. Acest baiat spune ca actul de proprietate a fost eliberat pe numele lui strabunicul, care era decedat atunci. In mod normal , acest teren agricol nu trebuia retrocedat pe numele bunicii (in baza actului prin care fratii ei au renuntat la intreaga succesiune in anul 1964)?. Se poate considera ca acest teren agricol, fiind confiscat in mod abuziv, exista, de fapt, in proprietatea strabunicului meu in anul 1964 cand acesta a decedat si, deci, el facea parte din masa succesorala in 1964? Daca e gresita interpretarea mea, atunci avand in vedere ca terenul e pe numele lui strabunicul (daca e reala informatia) , copiii bunicii au vreun drept asupra acestuia in conditiile in care doar baiatul unuia dintre copiii lui strabunicul a facut cerere de retrocedare? Pe urmasii bunicii nu-i intereseaza acel pamant, ii intereseaza doar casa din Bucuresti pe actele careia apar bunica si strabunica, iar ei vor sa faca succesiunea, dar acel mostenitor (singurul care a facut cerere de retrocedare pt. pamant) nu vrea sa renunte la dreptul lui dupa strabunica de frica sa nu piarda si dreptul asupra pamantului prin aceasta renuntare. Sper ca s-a inteles ceva din incurcatura asta! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:59, 17 Septembrie 2009
Cand a murit strabunicul dvs, in 1964, terenul agricol nu mai era in posesia lui, fiindca fusese confiscat in anii '50. Mostenitorii de drept care au renuntat atunci la partea lor nu puteau renunta si la teren, pentru ca nu facea parte din masa succesorala.
Ca sa vedeti mai limpede ce aveti de facut, cred ca ar trebui sa consultati un notar si un avocat, aratandu-le toate actele pe care le aveti; trebuie sa faceti toate succesiunile care nu au fost facute la vremea lor si sa va intelegeti cu ruda care a revendicat terenul, ca trebuie sa respecte si drepturile dvs.
Titlul de proprietate a fost emis pe numele autorului sau, proprietarul terenului in momentul confiscarii.
E bine sa desenati si un arbore genealogic complet si corect pe care sa-l anexati tuturor cererilor pe care le veti face catre autoritati.
Succes si multa perseverenta!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc! Sa inteleg ca la pamant au drept de mostenire si urmasii celor care nu au facut cerere de restituire? Sincer as prefera sa nu aiba dreptul si astfel sa poata renunta el la mostenirea dupa strabunica fara teama ca i se ia terenul.
Ca suntem urmasii lui strabunicul putem demonstra cu actele de stare civila, dar actele pamantului nu sunt la noi, cred ca sunt la acel unchi, cel care a revendicat terenul, atunci in 1991. Probabil ca sunt si la primaria din localitatea respectiva. Cum am mai spus pe noi nu ne intereseaza pamantul, vrem doar ca urmasii urmasilor lui strabunica sa renunte la dreptul asupra casei din Bucuresti, dar am auzit ca nu se poate da renuntate partiala si atunci lui ii e frica sa nu i se ia si pamantul pe care-l vrea el in totalitate, desi nu-i moral, dar nu mai conteaza asta pt. ca oricum noi nu-l vrem. El spune ca strabunica ii mostenea pamantul strabunicului, pt. ca a murit dupa el si pierde si terenul daca renunta la tot dupa strabunica . Dar ma gandesc, ca odata ce a facut revendicarea, conf. legii 18, nu are cum sa arda si pamantul.
1. titlul de proprietate obtinut de ruda dvs. este lovit de nulitate absoluta conform prevederilor art. III lit. a din legea 169/1997.
2. renuntarea din anul 1964 se referea strict la mostenirea strabunicului. La cota din masa succesorala care i-a revenit atunci strabunicii dvs. au dreptul toti cei 4 copii ai dansei, sau, dupa caz, mostenitorii acestora (inclusiv unchiul dvs.)
3. Pentru a dezbate succesiunea dupa strabunica, trebuie chemati la mostenire toti copiii acesteia sau mostenitorii lor.Cu toate acestea, in masa succesorala a strabunicii va intra doar cota parte mostenita de aceasta in 1964 (si eventuala cota de 1/2 ca sotie supravietuitoare, daca casa respectiva a fost bun comun), nu si cota parte care a revenit la acea data bunicii dvs.

Alte discuții în legătură

Cine vine la succesiune? sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o nelamurire. sa eliberat un titlu de proprietate care are ca mostenitor pe mama bunicului meu cererea a fost depusa de fata verisoarei ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral si titlu de proprietate alfiyagerdt alfiyagerdt Buna seara! Ma aflu intr-o situatie incurcata si confuza.Poate imi oferiti niste sfaturi juridice Bunicul meu a decedat in anul 1982. De pe urma lui au ... (vezi toată discuția)