avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... SE POATE EXTINDE RETEAUA ELECTRICA/GAZE NATURALE DIN ...
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

SE POATE EXTINDE RETEAUA ELECTRICA/GAZE NATURALE DIN COMPLEX REZIDENTIAL ?

Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: am construit un imobil langa un complex rezidential (cel mai apropiat stalp de energie electrica aflat pe strada mea este la 400 metrii liniari; transformatorul la 560 metrii liniari). Insa acest complex rezidential are extinsa reteaua electrica/reteaua de gaze din strada paralela cu a mea si are o cutie de separatie la circa 60 de metrii liniari fata de imobilul meu.

INTREBARILE SUNT:
Ma pot bransa/extinde din aceasta cutie de separatie pe cheltuiala mea ?
Exista vreo prevedere legala prin care Enelul poate extinde reteaua din acest complex ? Care este aceasta prevedere ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Echipa Comparatot , utilizator 21:10, 20 Iunie 2023
Extinderea retelelor de utilitati se poate efectua numai in baza unor proiecte tehnice intocmite de firme autorizate si agreate de autoritatea de reglementare in domeniul energiei.
Proiectele se intocmesc cu respectarea normativelor in vigoare, aprobate de ANRE.
Proiectele sunt supuse avizarii de catre firmele de distributie curent electric, respectiv gaze care distribuie in teritoriu.
Primul pas - luati legatura cu o firma de proiectare autorizata. Gasiti pe internet.
Ca beneficiar de lucrare veti suporta toate cheltuielile cu proiectarea, avizarea, executia, bransarea.
In atentia d-lui moderator Gigipopa utilizatorul se refera la faptul ca: se poate sau nu se poate extinde aceste utilitati din acel complex? Nici de cum la faptul cine ar trebui sa faca proiectarea si sa avizeze aceste planuri.... Din context rezulta ca nedumerirea utilizatorului este: daca are acces la aceste utilitati! Si nucumva aceste utilitati sunt destinate doar pentru imobilele din interiorul complexului.... Va rog sa ma combateti daca aveti argumente motivate. In concluzie: pt. d-l Adriaaaan in. mod legal in. temeiul L.123/2012 si al ordinului 59/2014 .retelele electrice/gaze naturale extinderea acestora este suportata de dezvoltator , dar ... odata extinse chiar pe proprietatea acestuia intra in adm implicit in proprietatea enel respectiv a companiei de gaze acestia din urma avand toate drepturile asupra retelei. Din punct de vedere legal eneleul ar trebui sa extinda aceasta retea potrivit ordinului 59/2014 pe cheltuiala sa intrucat distanta este mai mica de 100ml. Insa daca va va da ca solutie linie directa veti suporta imtregime costueile.
Prevederea legala spune ca racordarea se va efectua din cel mai apropiat punct posibil . Echipa Comparatot

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare bransare utilitati catre cumparator dana_iulia dana_iulia Buna ziua, De curand am cumparat un apartament nou intr-un ansamblu rezidential din Brasov, prin programul prima casa. Asa cum prevede legea, la intocmirea ... (vezi toată discuția)
Extindere retea electrica Iliegiony1981 Iliegiony1981 Buna ziua Am o speta la care nu ii mai gasesc finalizarea. Conform Ordinului nr. 75 din 23.10.2013 emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in ... (vezi toată discuția)
Apartament credit ipotecar. buna seara. as avea și eu nevoie ... NeluCumpanasu NeluCumpanasu Apartament credit ipotecar. Buna seara. As avea și eu nevoie de ceva informații dacă se poate. Urmează sa achiziționez un apartament prin credit ... (vezi toată discuția)