avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... anvelopele din talon
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

anvelopele din talon

Buna ziua am in talon dimensiunea 185/55/R15 si as vrea sa stiu daca pot sa-i pun 195/50 R15, ca diametru sunt compatibile daar daca nu scrie in talon le pot folosi? ca am inteles ca ar fi o marja de eroare de maxim 3% abatere de la dimensiunea trecuta in talon
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:40, 5 Aprilie 2017
Diferenta e mare, la fiecare rotatie a cauciucului pe roata se parcurg 545 mm mai putin. Alea de 195 sunt cu apx.14 mm mai mici in diametru. Nu va sfatuiesc.
latka a scris:

Diferenta e mare, la fiecare rotatie a cauciucului pe roata se parcurg 545 mm mai putin. Alea de 195 sunt cu apx.14 mm mai mici in diametru. Nu va sfatuiesc.


Nu este clar ce doriti sa spuneti cand afirmati ca "la fiecare rotatie a cauciucului pe roata se parcurg 545 mm mai putin". Rog detailati afirmatia.
In functie de fabricantul anvelopei este posibil ca diferenta dintre diametrele de rulare ale celor doua tipuri de anvelope sa fie de 14 mm. La fiecare rotatie a rotilor autoturismul parcurge cu aproximativ 44 mm mai putin. Viteza de deplasare a autoturismului va fi mai mica in cazul montarii anvelopelor 195/50R15. Vitezometrul nu va ndica viteza reala a autoturismului. Puteti avea probleme cu radarul.
Parerea mea este sa nu le schimbati.
ing. Ioan Ciobanu
Diametrul jantei 15 X 25,4 = 381 mm
Latime anvelopa 1 = 185 x 0,55 = 101,75 mm Circumferinta roata 1 = 1835,33 mm
Latime anvelopa 2 = 195 x 0,5 = 97,5 mm Circumferinta roata 2 = 1808,64 mm
Diferenta la o rulare roata = apx. 36 mm
In procente, eroarea e (36 / 1836 ) x 100 = 1,96%

Da, cred ca am pus in calcul ceva gresit prima data, scuze . Eroarea e mica se pot folosi cauciucurile, viteza indicata de bord va avea o eroare de -1.96 km/h, insa din constructie vitezometrul din bord oricum indica mai mult. Radarul politiei are cea mai mica eroare (cind stationeaza) de 3%.

Mergeti linistit. Drumuri bune !
Va multumesc pentru Raspunsuri. Eu voiam sa aflu mai exact legea care permite acest lucru pentru ca dimensiunea de 195 nu o am trecuta in CIV dar totusi as putea sa circul cu ea neinfluentand performantele masinii. Daca ma opreste ARR-ul si verifica o sa constate ca nu am dimensiunea in CIV dar ma va tolera pentru ca sunt in marja de eroare admisa? Toti zic de marja asta de eroare dar nu stiu in ce lege se afla.
OUG 195/2002
Art.100. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
6. conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa;

N-am vazut / auzit inca pe/de cineva sa fi fost amendat pentru asa ceva, dar temei legal exista. Totusi e o mare probabilitate, ca atunci cind un sofer "intra in coliziune" cu un agent rutier, sa i se controleze multe aspecte tehnice legate de starea tehnica si dotarile masinii (trusa, stingator, triunghiuri reflectorizante, folii, etc).

Prin urmare, daca doriti sa fiti perfect legal, luati cauciucurile inscrise in CI.

Asta daca dimensiunile sunt trecute in CI. Cred ca in astea model nou nu mai sunt trecute, ci doar in CIV, care nu este la sofer si deci politistul n-are cu ce compara.

Din punct de vedere al vitezei, eroarea e foarte mica.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2017
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ce articol din regulament indica limita admisa la ... mariustz mariustz Buna ziua, Ce articol din regulament indica limita admisa la anvelope? Unui prieten i s-a ridicat talonul ca nu respecta limita admisa, desi anvelopele au ... (vezi toată discuția)
Am fost prins de noul aparat radar cu o viteza de 103 km/h, pe bord 95 km/h qu1t qu1t Vreau sa contest aparatul cu legile din MO si as vrea un raspuns daca as putea castiga procesul : 5. La punctul 3 subpunctul 3.1, paragraful 3.1.1 se ... (vezi toată discuția)
Amendă radar. este corect ca viteza înregistrată de aparatul radar să fluctueze de la 45km/h la 92km/h în aceeași secundă? Adrian Matei Adrian Matei Este corect ca viteza inregistrata de aparatul radar sa fluctueze de la 45km/h la 92km/h in aceeasi secunda? Mai précis in 0.14 secunde ( 7 frame-uri 50/s ... (vezi toată discuția)