avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... schimbare declaratie in Apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

schimbare declaratie in Apel

Buna ziua,
Se poate schimba declaratia de inculpat in apel, daca judecata pe fond a avut loc pe baza procedurii simplificate?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:35, 21 Aprilie 2017
De schimbat se poate dar nu va ajuta.
Vorbiti cu avocatul dvs. ca sa va explice pe larg.
Cand se merge pe procedura simplificata, inculpatul nu este audiat, ci este ascultat de instanta in sensul recunoasterii situatiei de fapt retinute in sarcina sa in actul de sesizare si a solicitarii de a fi judecat in baza probelor administrate in faza de UP si a inscrisurilor in circumstantiere prezentate.
Mai exact, ca sa intelegeti, ascultarea are loc doar in vederea stabilirii procedurii de judecata ce va fi adoptata, fiind doar o conditie de procedibilitate, in vreme ce audierea inculpatului in procedura comuna de judecata, reprezinta procedeul probatoriu prin care se obtine declaratia inculpatului ca mijloc de proba.
In concluzie, suntem in prezenta a doua acte cu valoare juridica si finalitate distincta.
Daca va referiti cumva la posibilitatea de a renunta la cererea dvs in calea de atac a apelului, acest lucru nu este posibil, cererea de judecare in procedura simplificata avand caracter irevocabil.
Multumesc mult pentru raspun. Ma refeream la renuntarea cererii de judecata in procedura simplificata. Nu am gasit in codul de procedura nici un articol care sa specifice ca este irevocabila in apel aceasta procedura. Puteti sa imi spuneti la ce articol este prevazut?
Exista posibilitate de achitare in apel daca s-a ales judecarea simplificata pe fond? Ma gandeam daca se invoca prevederile art 101, alin 3 din CPP, fiind vorba de un flagrant si neexistan absolut nici o alta proba. Doar flagrantul si declaratia de recunoastere di faza de urmarire.
Daca nu exista probe in acuzare exista posibilitatea de achitare dar eu nu cunosc niciun caz in acest sens.
Si prima instanta putea pronunta achitarea chiar daca mergeati pe procedura simplificata si in mod logic si in apel se poate la fel...

Jurisprudenta este in sensul in care am indicat eu si colegul avocat Patrascu.
Nu exista o prevedere expresa in acest sens, dar conf. jurisprudentei, are caracter irevocabil, va indic mai jos o decizie de speta a ICCJ in considerentele careia se retine ca
instanţa de fond la soluţionarea cauzei a respectat exigenţele impuse de dispoziţiile art. 3201 C. proc. pen., acordul de voinţă al inculpatului a fost liber exprimat în prezenţa apărătorului ales şi în raport de aceste precizări, Înalta Curte reţine că la acest moment procesual, respectiv în recurs, inculpatul nu mai poate retracta declaraţia de vinovăţie care are caracter irevocabil.


[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Controverse cu privire la procedura simplificata cezarad cezarad Doresc sa va supun atentiei o speta care naste anumite controverse. Un inculpat a savarsit impreuna cu alte 3 persoane anumite fapte penale. La judecarea ... (vezi toată discuția)
Provocare organe de cercetare mihaidom mihaidom Stimati colegii, voi prezenta un extras din motivarea unui judecator intr-o cauza penala de coruptie . Intrebare: Este provocare sau nu? \\\\" In acest ... (vezi toată discuția)
Procedura simplificata a recunoasterii - controverse cezarad cezarad Se poate face apel la procedura recunoasterii in urmatorul caz? Într-un dosar cu 5 inculpați, 3 dintre aceștia au recunoscut faptele, drept urmare s-au ... (vezi toată discuția)