avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune garsoniera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune garsoniera

In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept de proprietate prin uzucapiune la implinirea termenului, daca posed neintrerupt imobilul din 2013?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Nechifor Georgel , utilizator 09:38, 11 Mai 2017
Buna seara,
Da dar e bine sa urmati exact pasii impusi de art. 930 C.Civ.
Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.

Art. 931 cod Civil
Uzucapiunea tabulară
(1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
Multumesc mult!
Cererea de inscriere in cartea funciara, de la pct 2, reprezinta reprezinta actiunea in instanta pentru obtinerea dreptului de proprietate?
Lasati uzucapiunea, dezbateti mostenirea dupa decedati. Daca au frati, acestia mostenesc.
Multumesc!
Totusi nu am nici o sansa de reusita, in cazul unei actiuni in constatare, dupa 10 ani de posesie neintrerupta si neviciata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori? ionuts1989 ionuts1989 Buna ziua, Pe scurt, este vorba de 4 frati ce au momentan printr-un certificat de mostenitor o cota de 1/8 dintr-un imobil (in urma succesiunii dupa tata). ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea cameliabonciu cameliabonciu daca parintii mei au stapanit 45 de ani o proprietate fara a avea acte pot deveni proprietari prin uzucapiune?multumesc.si daca da ce pasi trebuie uramati (vezi toată discuția)