avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... poate intra tatăl in ccc?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

poate intra tatăl in ccc?

Buna ziua!va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns daca se poate.sa va explic pe scurt situatia mea.am 31 ani si am un baietel in vârstă de 4ani.cu acesta am beneficiat de indemnizație crestere copil pt ca lucram pe atunci la o firma cu o vechime de mai bine de 3ani.dupa cei 2ani de stat acasa cu băiatul am încercat sa ma reangajez dar neavand cu cine sa il las tentativele au fost reale esecuri si nu am putut sta la servici decat cate 3luni maxim intre timp depistand si un astm bronsic alergic la băiețel .am fost nevoită si sunt in continuare nevoită sa stau cu el acasa pt ca îmi mai face cv crize si necesita maxima atentie.întrebarea mea este daca as dori sa fac un al doilea copil poate intra sotul in ccc avand in vedere ca el are un contract cu salariu de doar 100lei/luna lucrând ca dj într.un club?ce conditii trebuie sa îndeplinim pt a putea primi măcar sotul indemnizație daca eu nu mai pot?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 13 Mai 2017
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


In speta, tatal copilului poate beneficia de indemnizatia pentru CCC daca indeplineste conditiile de mai sus , indiferent de valoarea salariului primit.

Daca in urma calculului reiese o valoare mai mica decat cuantumul indemnizatiei minime prevazute de lege, atunci tatal copilului va primi indemnizatia minima (1233 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)
Ii indemnizatie crestere copii brastj brastj Buna ziua! M-ar interesa sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Sunt titular intreprindere individuala, insa nu am optat pentru plata contributiei la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! lucrez ca și îngrijitoare bătrâni austria de ... MDaniel@ MDaniel@ Bună ziua! Lucrez ca și îngrijitoare bătrâni Austria de 8 ani. 5 săptămâni Austria apoi 5 săptămâni liber acasa . Întrebarea mea este: plănuiesc ... (vezi toată discuția)