avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despăgubire RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despăgubire RCA

Bună ziua,

O să descriu pe scurt evenimentul și cele întâmplate ulterior.

Am fost accidentat destul de tare de un domn care mi-a tăiat calea; acesta avea asigurare la una dintre cele mai scumpe societăți.
Domnul și-a recunoscut vina, am facut amiabilă, am fost la constatare, s-a făcut o notă de constatare completă în proporție de 90%.
Constatatorul m-a asigurat că, costul reparației depășește valoarea mașinii și se va declara daună totală.

A doua zi, am primit o ofertă de despăgubire a reparației în regie proprie, ofertă calculată cu cele mai ieftine piese posibile (din dezmembrari probabil).
Am refuzat oferta, costul real al reparatiei, cu piese noi (evt. de origine) fiind dublu. Intenționez să fac o reconstatare (cu un deviz complet) la un service autorizat, dar nu am timp să alerg din cauza serviciului.
Scopul meu este să obțin o despăgubire corectă și să nu fiu păcălit, chiar cu dacă mi se declară daună totală.

Întrebari :
1. Ce urmează d.p.d.v. legal, după ce am refuzat oferta ?

2. Service-ul în care fac reconstatarea trebuie să fie agreat de dânșii sau poate fi orice service autorizat ?

3. Dacă nu este declarată daună totală, sunt obligat să repar mașina în service-ul la care am făcut reconstatarea sau pot alege cu cine și ce fac cu mașina ?

4. Asiguratorul îmi poate calcula costul reparației cu piese din dezmembrări sau e obligat să folosească piese noi (evt.de origine) ?

Vă mulțumesc.
O zi bună.

Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
ADR_C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 13:12, 26 Mai 2017
1. Daca ati refzat oferta va trebui sa mediati litigiul, eventual la unmediator autorzat. Daca medierea esueaza solutia este instanta

2. Service-ul la care faceti reconstatarea nu trebuie sa fie agreat de asiguraor, dar trebuie sa fie autorizat

3. Rearatia puteti sa o faceti la orice service autorizat, chiar si la reprezentanta firmei

4. Asiguratorul trebuie sa va despagubeasca, in cazul unei daune partiale, cu costul rearatiei conform devizului service-ului

In cazul unei daune totale cuantumul despagubirii nu poate depasi 75% din valoarea autoturismului la data accidentului.
Valoarea autoturismului la data accidentului se calculeaza cu ajutorul unui program de calculator ornind de la valoarea de nou a autoturismului. La aceeasi marca, tip si varianta pretul de nou deinde si de anul de fabricatie.

ing Ioan Ciobanu
Am contactat un service autorizat, unde voi face un deviz in baza notei de constatare, pe care il voi depune la dosarul de daună, apoi aștept o nouă ofertă a asiguratorului.

Am procedat corect ?
Da
Daca vi s-a comunicat in scris faptul ca masina e dauna totala, oferta de despagubire nu trebuie sa aiba nicio legatura cu pretul pieselor si nici cu tariful orei de manopera a reparatorului.
In caz de dauna totala , asiguratorul trebuie sa va specifice clar care este valoarea maxima de despagubire, care trebuie sa fie egala cu valoarea de piata a vehiculului . Pana la aceasta valoare asiguratorul este obligat sa deconteze reparatia daca aceasta este efectuata la un reparator autorizat si cu acte fiscale doveditoare. Daca nu doriti o astfel de reparatie si preferati sa primiti banii in contul personal, asiguratorul trebuie sa va dea diferenta dintre valoarea de piata si valoarea epavei, ultima neputand fi mai mare de 25% . Daca predati epava la Remat suma primita acolo va fi considerata valoare de epava si asiguratorul trebuie sa dea diferenta.
De cele mai multe ori din pacate asiguratorii subevalueaza vehiculele iar valorile de piata sunt jenante . In Romania nu exista sisteme de specialitate autorizate pentru stabilirea valorii sh a unui vehicul, insa se folosesc platforme gen Eurotax, Audatex, DAT care in instanta nu stau in picioare in fata unei evaluari facute de un membru ANEVAR .
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Mai 2017
Constantin Popovici, Consultant asigurari
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Mașina nu a fost declarată daună totală, ci după constatare am primit de la asigurator o ofertă de reparație în regie proprie.
Am refuzat oferta, deoarece costul unei reparații cu piese si manopera de calitate, depășește cu mult suma propusă de dânșii.

Am contactat două service-uri (unul agreat de asigurator, unul neagreat (dacă mai e valabilă această condiție)), de la care am solicitat două devize (care de fapt se pare ca sunt niște calculații posibil fără valoare), pe care le voi depune la dosarul de daună, nu neapărat ca să repar mașina la unul din aceste service-uri, ci ca să dovedesc asiguratorului că valoarea reparației este dublă în comparație cu oferta pe care mi-a făcut-o acesta.
Ideea este ca, să fiu despăgubit la adevărata valoare a reparației, evt. să fie declarată daună-totală, deoarece se pare că, costul reparațiilor depășește valoarea mașinii.

Întrebări :

1.În nota de constatare, în dreptul păgubitului apare numele șoferului vinovat, care a provocat accidentul, deci nota de constatare este deschisă pe numele vinovatului, nu pe cea a păgubitului (propr.mașinii pe care o conduceam). Pot apărea probleme din cauza acestei greșeli ?

1. După refuzarea ofertei, asiguratorul nu a mai dat nici un semn. Care este următorul pas pe care îl va face asiguratorul, după ce am refuzat oferta înaintată de acesta ?

2. Asiguratorul are vreo obligație să ia în considerare calculațiile pe care le voi depune la dosar ? Sau le pot ignora, dacă ”nu îi convine” ? Au vreo valoare calculațiile pe care le-am făcut în service ?

3. Dacă am făcut aceste calculații în service, există vreo posibilitate ca eu să fiu obligat să îmi repar mașina într-unul din cele două service-uri unde am făcut calculația ?

4. Mașina pe care am condus-o este pe numele fratelui meu (RCA mai ieftin, caz clasic...). După înmatricularea mașinii, acesta și-a făcut mutația în alt județ. Din lipsă de timp, ca să nu mai fiu nevoit să fac N drumuri, am preferat să trec mașina din ROL-ul fratelui meu (ROL care s-a închis după ce și-a făcut mutația din PH în GR), pe ROL-ul meu (ca să pot plăti impozitul), dar fără să schimbăm proprietarul în actele mașinii (dețin procură; impozit la zi);(în actele mașinii este adresa veche a fratelui meu, de până să facă mutația).
Pe scurt : actele mașinii pe numele fratelui meu (care și-a făcut mutația pe Giurgiu, în actele mașinii a rămas adresa veche de PH), dar la primărie este înregistrată pe numele meu în Prahova.

Voi întâmpina greutăți în vederea întocmirii actelor de V:C. (dacă o voi vinde) sau a radierii (dacă voi duce mașina la REMAT) din aceste cauze ?

Mulțumesc
O zibună


Alte discuții în legătură

Service-ul auto efectueze reparația fără un contract încheiat și facă acordul meu TudorDumitru TudorDumitru Buna ziua, am avut un accident auto, eu fiind partea pagubita, am dus masina cu platforma la un service auto, unde a fost deschis dosarul de dauna și s.au ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
Accident auto f1re22 f1re22 buna ziua,ma numesc T.Alexandru,in urma cu 3 saptamani mergeam pe Str.Orsova,drum cu prioritate,la intersectie cu str. Dezrobiri un nene care avea indicatorul ... (vezi toată discuția)