avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Deviz dauna asigurator
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Deviz dauna asigurator

As vrea sa stiu, va rog, daca pot avea acces la devizul dupa care asiguratorul a evaluat cuantumul pagubei.Mi s.a pus la dispozitie doar nota de constatare.
Cel mai recent răspuns: alexandru_pacurar , utilizator 08:38, 20 Februarie 2018
In mod normal aveti voie sa luati la cunostinta de devizul de reparatii existent intr-un dosar de dauna. Solicitati in scris acest lucru si veti constata ca veti fi refuzat.
Daca considerati ca oferta de despagubire este prea mica solicitati un deviz de reparatii de la un alt service. Faceti contraoferta asiguratorului cu valoarea devizului de reparatii, fara sa justificati suma (folositi principiul reciprocitatii). Daca nu rezolvati litigiul pe cale amiabila introduceti actiune in justitie.
ing. Ioan Ciobanu
Nu aveți de ce sa cereți devizul asiguratorului. Asiguratorul este constatatorul daunei, nu evaluatorul ei in bani. Cu alte cuvinte, cu nota de constatare, puteți merge in ORICARE unitate service autorizată, care sa va repare mașina. In baza devizului de reparație, service-ul emite factura, iar aici sunt doua posibilități: ori service-ul își recuperează banii de la asigurator, ori Dvs plătiți service-unui, iar devizul, factura și cererea de despăgubire le veți depune la asigurator, care are obligația sa va despăgubească in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de despăgubire, dacă dauna este pe RCA. Exista situatia când valoarea reparației depășește valoarea mașinii. In aceasta situație, asiguratorul despăgubește 80% din valoarea mașinii (calculata in funcție de anul de fabricație, starea de întreținere, nr km, etc), urmând ca Dvs sa vindeți epava. Atenție la tertipurile asiguratorului ( de ex.: de a va convinge sa reparați mașina numai la un anumit service, altfel nu va despăgubește). Orice vi se pare in neregula, solicitați sa vi se comunice in scris. Dacă asiguratorul ezita, înseamnă ca nu e ok. Atenție la ce acte semnați. Succes!
De asemenea, pentru a evita un litigiu, care va costa bani și timp, aveți posibilitatea sa va adresați Autoritatii de Supraveghere Financiară (www. asf.ro) care va rezolva problema urgent și fără nici un cost.
Devizul il intocmeste service-ul care repara masina, si nu asiguratorul. Asiguratorul are tendinta sa va trimita la service-urile cu care are contracte de decontare directa si facturile se schimba intre ei. Eu am ceru intr-un caz factura de la service, iar in alt caz am cerut inainte sa bag masina in reparatie devize de la 2 service-uri, ca sa aleg unul pentru ca asigurarea (casco) nu despagubea intergral reparatia, ci partial - pentru că mașina era zgariată cand am incheiat polita. Asadar vedeti in ce situatie sunteti dar in mod normal aveti acces la deviz/factura.
Buna ziua

La ce aveti nevoie de deviz?
Varianta I - despagubire regie proprie - este la latitudinea asiguratorului care este suma care o ofera in caz de regie proprie sau daca va face o oferta de regie proprie
Varianta II - despagubire in caz de dauna totala econonica - se calculeaza in fuctie de valoarea de piata a masinii . Aici este foarte discutabil de obcei cu o cerere de recalculare a valorii depusa in scris si cu nr de inregsitare se mareste suma . Daca nu merge asa se poate cu reclamatie la ASF argumentata si suma de despagubire mai creste cu ceva cat de cat reala .
Varianta III - despagubire in service - in caz de RCA alegeti orice service auto autorizat RAR mergeti cu NC si autorizatia de introducere in reparatie si isi rezolva ei problemele intre ei cu sume /devize /piese de reparatie .In caz de casco verificati conditiile care l-ati semnat si ce serviceuri agreaza ei ,poate fi si o excludere de la plata .
Bafta

Alte discuții în legătură

Despagubire partiala luoana luoana In urma unor negocieri firma de asigurari a acceptat o suma la plata in conditiile unei reparatii in regie proprie...dupa doua saptamani m-am trezit ca mi-au ... (vezi toată discuția)
Refuz plata asigurator rca catargiutudor catargiutudor Buna seara, Acum doua saptamani mi-a fost lovita masina de o doamna. Am stabilit de comun acord ca a fost culpa ei si am completat impreuna cu ea formularul ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)