avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In ce conditii se poate dobandi calitatea de membru al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In ce conditii se poate dobandi calitatea de membru al asociatiei

Am citit multe postari din urma, legate de acest subiect si totusi nu sunt lamurit. Spre exemplu, am sesizat intr-un raspuns mai amplu, recent, urmatoarea afirmatie: "Pot deveni membrii proprietari numai titularii dreptului de proprietate.
Nu pot deveni membrii proprietari,sotul,sotia,alte rude ale proprietarului de drept".

Si noi am spus la fel in asociatia noastra, dar am fost contrazisi, pe motiv ca sotul ar avea automat aceleasi drepturi, chiar daca nu este titular in actul de proprietate. Avem un caz in care titulara dreptului de proprietate a unui apartament, pur si simplu nu a facut cerere sa devina membru al asociatiei. Sotul in schimb a facut recent cerere de membru, in numele lui propriu, desi asa cum spuneam, nu este titularul din actul de proprietate. De asemenea doreste si sa candideze ca membru al Comitetului. Sunt voci din randul celorlalti membri, care spun ca nu poate deveni membru -asa cum spuneti si dvs.- implicit ca nu poate detine functie de conducere si de aceea as vrea sa va rog sa-mi spuneti cum e just: sa fie sau sa nu fie acceptat ca membru ? Si in ce temei legal. Va multumesc mult.

Mai avem alte doua situatii, usor diferite, dar la fel de controversate si anume: 1. sotia este titulara a dreptului de proprietate si veche membra a asociatiei. Recent, sotul (netitular) a depus si el cerere de membru al asociatiei. 2. Apartament cumparat recent, in care cumparatorii sunt trei: parintii cu 50% si fiica restul de 50%. Toti trei au facut cerere de a fi admisi ca membri ai asociatiei !

Intrebarea este pe ce baza formuleaza asociatia raspunsul de admitere/respingere, ca membri. Iar daca-i admite pe toti, ce consecinte are aceasta asupra cvorumului, votului, etc.

Va multumesc mult nu doar pentru raspunsurile ce le veti da acum si aici, ci pentru efortul dvs. de a modera acest forum, pe care am incercat sa-l citesc de la inceputuri: sunt 1000 de pagini a cate 20 de subiecte.... !=D>
Cel mai recent răspuns: minerva22 , utilizator 12:47, 3 Noiembrie 2020
locatarul trebuie sa fie proprietar sau coproprietar al apartamentului.
Daca sunt doi coproprietari, acestia vor desemna o singura persoana sa fie membru al asociatiei.
Membru al asociatiei este orice proprietar sau coproprietar.
Sotul neproprietar poate avea orice drept ii da Constitutia, mai putin drptul de proprietar, daca nu are aceasta calitate inscrisa intr-un act.
El are orice drept la el in familie, dar dincolo de usa numai sotia lui conteaza ca proprietar cu 1 vot in cadrul AG. Deci neputand fi membru al asociatiei, cu atat mai putin ar putea fi ales in comitetul executiv. Sotul o poate reprezenta in AG prin imputernicire.

Pai, daca orice coproprietar poate fi membru al asociatiei, de ce ar trebui sa-si desemneze un alt membru al familiei pentru a fi numai acela membru al asociatiei? :hm:

1. Sotul netitular nu poate fi membru al asociatiei pentru ca el nu este coproprietar.
In AG poate participa numai sotia al carui vot se considera intreg 1 sau sotul ca reprezentant al sotiei cu imputernicire..

2. Toti trei pot fi membri ai asociatiei pentru ca toti trei au semnat in tabelul atasat acordului de asociere, In cadrul AG pot participa toti trei cu un partial de vot (1/2 parintii si 1/2 fiica) sau numai doi - fiecare cu partialul sau + reprezentare al celui absent pentru partialul sau, sau numai unul singur cu 1 vot reprezentandu-i si pe ceilalti doi absenti.

Tineti minte: in cazuri ordinare fiecare apartament are un vot, indiferent de numarul coproprietarilor.
In cazuri extraordinare, cand se voteaza lucrari de investitii cu sume foarte mari, atunci conteaza la vot suprafata apartamentelor.
Va multumesc mult pentru raspunsuri, desigur ceea ce scrieti pare logic si de bun simt, asa am gandit si noi in Comitet cand ne-am confruntat cu aceasta situatie. Dar cum probabil stiti foarte bine, logica si bunul simt pica in fata unora care atunci cand au un interes special, insista si te intreaba senin "unde scrie ?". Si asta se intampla mai ales atunci cand apare un litigiu. Abia atunci cand se creeaza doua tabere se trezesc toti ca vor sa se implice si sa voteze. Am studiat chiar si motivari ale instantelor, de anulare a unor hotarari ale AG pe motiv de neindeplinirea cvorumului, la limita de una sau doua persoane, situatie in care ne aflam si noi, pentru ca cele doua tabere sunt sensibil egale numeric si de aici aceasta problema. De aceea trebuie sa motivam solid, cu temei legal, atat in fata solicitantului, cat si a instantei, de ce unii nu au drept de vot, astfel neputand fi luati in calcul la cvorum, chiar daca se prezinta la adunare si ridica mana.

Problema votului este una, dar pana la vot se pune problema modului de calcul al cvorumului, sunt doua chestiuni la fel de importante. Eu ma refer aici deocamdata la cvorum si mai putin la vot. Mai precis la numarul de membri ai asociatiei. Desi pare simplu si se trece usor peste aceasta cifra, in practica nu este chiar asa, deoarece acest numar se schimba frecvent: unii mostenesc de la parintele decedat si devin practic trei coproprietari la acel apartament:sotul supravietuitor si doi copii de exemplu, altii vand/cumpara si nu aduc actul de proprietate, sau sunt frecvente cazurile de varstnici care vand apartamentul cu clauza de uzufruct viager si desi nu mai sunt proprietari de drept, totusi pretind ca sunt si vin sa voteze in virtutea faptului ca sunt cunoscuti de vechii proprietari, etc etc. Astfel incat pentru a nu fi atacati in instanta pe neindeplinirea cvorumului, ar trebui mereu actualizata aceasta situatie, respectiv sa se stie exact numarul membrilor asociatiei inainte de adunarea generala. (de aceea, desi pare dificil si birocratic sa fie refacut mereu actul de asociere, uneori -in cazul litigiilor mai ales- are sens. Totusi legea zice ca poate deveni membru orice proprietar care nu a fost prezent la data acordului de asociere, in baza unei cereri, fara alte formalitati, iar instantele asa judeca)

In concluzie, noi fiind efectiv asaltati de cereri de membru, ne confruntam cu urmatoarele situatii:

1. Pe contractul de vanzare cumparare scrie: eu vanzator X, vand apartamentul cumparatoarei Y, necasatorita. Ulterior Y se casatoreste cu Z, care pretinde sa fie admis si el membru al asociatiei, alaturi de sotia sa.
2. Pe contractul de vanzare cumparare scrie: eu vanzator X, vand apartamentul cumparatoarei Y, casatorita cu Z. In restul contractului nu este pomenita decat cumparatoarea Y. Desi scrie limpede cine este cumparatoarea si deci titulara de contract, sotul Z invoca faptul ca apartamentul fiind cumparat in timpul casatoriei, ar fi coproprietar (pe vechiul "cod al familiei") si astfel ar avea si el drept egal cu sotia lui, de a deveni membru -la simpla cerere- al asociatiei.
3. Pe contractul de vanzare cumparare scrie: eu vanzator X, vand apartamentul cumparatorilor Y si Z, casatoriti. In restul contractului, spre deosebire de cazul 2, apar mereu mentionati ca si cumparatori, fara exceptie, ambii soti. Ambii au depus cerere de membru.
4. Pe contractul de vanzare cumparare scrie: eu vanzator X, vand apartamentul cumparatorilor Y si Z casatoriti in cota de 50%, restul de 50 % cumparatoarei YZ, fiica a primilor. Toti trei au depus cerere de a deveni membru.
5. Proprietarul decedat, s-a facut succesiunea, mostenitori sunt sotia supravietuitoare si fiul, ambii au depus cerere de a deveni membri ai asociatiei.
6. Proprietar decedat, nu se cunosc mostenitorii, acolo locuieste si plateste intretinerea o persoana care a ingrijit proprietarul in ultima perioada. Unii sustin ca din moment ce a fost la asociere, se ia si acel apartament in calculul cvorumului, noi credem ca nu.
7. Proprietarul vechi membru, mentionat in acordul de asociere, a vandut unei persoane care nu doreste sa devina membru al asociatiei. Ca si in cazul 6, unii sustin ca de fapt cvorumul s-ar raporta la numarul total de apartamente din condominiu (desi nici la asociere si nici ulterior nu au fost toate), altii la numarul celor care au fost initial pe acordul de asociere plus eventual cei inscrisi in acesta ulterior, cert este ca in lege cvorumul se calculeaza prin raportare a numarului membrilor prezenti (persoane si nu apartamente) la numarul membrilor asociatiei care uneori este egal cu numarul apartamentelor din condominiu, alteori nu.
Majoritatea opiniilor si raspunsurilor sunt centrate pe vot: cat la suta, raportat la suprafata, un vot per apartament, etc etc. Eu insist sa subliniez ca problema votului este si ea importanta, dar eu aici deocamdata ridic problema cvorumului, respectiv a numarului total de membri ai asociatiei.

Va multumesc si va doresc un week-end placut.
Marcus2 a scris: " (de aceea, desi pare dificil si birocratic sa fie refacut mereu actul de asociere, uneori -in cazul litigiilor mai ales- are sens:Totusi legea zice ca poate deveni membru orice proprietar care nu a fost prezent la data acordului de asociere, in baza unei cereri, fara alte formalitati, iar instantele asa judeca) " Cum judeca instantele ? Pentu a stabili nr. membrilor asociatiei sau calitatea de membru instanta solicita asociatiei tabelul anexa la acordul de asociere de la constituire actualizat nu cred ca ia in considerare cererile de adeziune daca nu au fost operate modificarile in acest tabel!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
gambette a scris:

Marcus2 a scris: "(de aceea, desi pare dificil si birocratic sa fie refăcut mereu actul de asociere, uneori - în cazul litigiilor mai ales- are sens: Totusi legea zice ca poate deveni membru orice proprietar care nu a fost prezent la data acordului de asociere, in baza unei cereri, fara alte formalitati, iar instantele asa judeca) "

În primul rând, ca un răspuns general, dacă se numește Asociație de Proprietari, numai membrii proprietari au dreptul de a conduce acea Asociație de ... Proprietari, sau să voteze și să ia decizii în numele acestora.
Răspund lui Gambette prin citirea cu atenție a articolelor 5-8 din Lega 230/2007, unde scrie clar că doar membrii proprietari ai Asociației, care au semnat și acordul de Asociere, au dreptul de a candida sau de a fi aleși în funcții de conducere.
Cel mai clar pare a fi articolul 9 din H.G. 1588/2007, care clarifică această obligație: „Înscrierea ulterioară în Asociaţia de Proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la Adunarea Generală de constituire şi care nu şi-au dat consimțământul în condițiile prevăzute la art. 7 din Legea 230/2007 se face la cererea scrisă a acestora. Proprietarul din condominiu solicită să devină membru al Asociaţiei de Proprietari prin semnarea unui act adițional la Acordul de Asociere.”
Nu ești membru proprietar, dovedit cu acte de proprietate, nu ai aceste drepturi de a fi șeful unei Asociații !

Alte discuții în legătură

Acordul de asociere intr-o asociatie de proprietari petschovschi petschovschi De citeva zile sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare. Doresc sa fiu un presedinte corect si ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatiei sniperm007 sniperm007 Am o problema cu care ma confrunt.In cadrul Asociatiei,o persoana detine 5 Ap.Are ecesta 5 voturi in cadrul sedintei Adunarii Generale? (vezi toată discuția)
Coproprietari, care este membru de asociatie? Costica33 Costica33 Am urmatoarea situatie: la citeva apartamente sunt 2 coproprietari, nu sunt sot si sotie sau in alte cazuri sunt sot si sotie. Pe tabelul de la infiintarea ... (vezi toată discuția)