avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj+PFA posibil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj+PFA posibil?

Buna ziua!

Am si eu niste nelamuriri, sper sa ma puteti ajuta:
1. daca sunt somer si vreau sa infiintez PFA pot sa am in continuare indemnizatia de somaj, daca realizarea veniturilor din pfa nu este mai mare decat indemnizatia de somaj?
2. in acest caz dupa PFA platesc doar impozitul pe venit si contributiile de sanatate sau trebuie platite toate contributiile, indiferent de venit?
3. cum se calculeaza indemnizatia de somaj la o persoana cu studii superioare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:03, 28 Septembrie 2009
Buna
1. daca aveti 12 luni stagiu de cotizare in ultimele 24, realizati ca persoana fizica autorizata venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca - 500 lei RON, nu indepliniti conditiile de pensionare, aveti dreptul la indemnizatie de somaj.
( Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare)

2. trebuie sa platiti doar impozitul pe venit si contributia de sanatate.

3.
Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, compusa din:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia si
b) o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare dupa cum urmeaza:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Succes in continuare.
1. Puteti sa aveti si somaj si PFA daca nu depasiti veniturile de 500 lei/lunar(daca nu ma insel).
2. Veti plati impozitul pe venit, precum si contributiile la stat(somaj, sanatate, pensie).
3. o indemnizatie fixa+10% din venitul realizat pe ultimele 12 luni
daca sunteti somer deja si deschideti pFA, veti avea o perioada de gratie de 3 luni in care cumulati sonajul si venitul din PFA indiferent de valoarea venitului impozabil realizat.
Dupa 3 luni, soamjul va inceta in luna in care depasiti 500 lei venit impozabil ca PFA
in norme la lg somajului se mai precizeaza:
"Art. 6. - Veniturile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj lilicrin lilicrin Din indemnizatia de somaj se fac plati catre sanatate si/sau pensie, etc. ? Daca da care este suma minima care o ridica un somer ce a lucrat mai mult de 5 ani ... (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Somaj . xan xan Pfa-ul sotului nu realizeaza un venit de 8468lei/an. Are contract cu CAS ,CASS si AJOFM de la infiintare. Acum vrea sa intre in somaj pt ca realizeaza ... (vezi toată discuția)