avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare in contabilitate stocuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare in contabilitate stocuri

O societate achizitioneaza patrimoniul altei societati: teren, cladiri, utilaje. Conform intelegerii dintre parti stocurile de materii prime, materiale si produse finite se vor transfera cumparatorului cu un discount de 100%. Vanzatorul factureaza cumparatorului stocurile astfel cum le are inregistrate in contabilitatea proprie la o valoare de 100.000 lei cu discount 100%. Cumparatorul la preluarea patrimoniului procedeaza la inventariere si constata stocuri in valoare de 40.000 lei. Partile nu au procedat la predare-primire. Care sunt inregistrarile contabile, in ceea ce priveste stocurile,pe care le efectueaza cumparatorul in situatia data? (pentru simplificare nu ne intereseaza TVA si vom considera stocuri doar materii prime)
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:05, 30 Septembrie 2009
Glumesti? Asta s-a intamplat in realitate? Cine trebuie sa fie fraierul? Sper ca cei doi nu-si inchipuie ca ar putea fi statul. Ce organ de control va accepta ca s-a facturat ceva fara ca cumparatorul sa vada ce ia?
dupa 14 vizionari ce gasesc? un raspuns "subtil"...unde este raspunsul sau parerea??
In primul rind vreau sa explic ceea ce am inteles: se cumpara activele unei societati iar ca bonus se primesc materiile prime. Bineinteles ca ar trebui sa existe contracte din care sa rezulte bonificatia.
Problema in ceea ce priveste valoarea acestor mat prime nu se mai pune pt ca ele au oricum valoare 0. Aici intereseaza numai cantitatile.
Pe cumparator nu il intereseaza la ce valoare le are inreg in contabilitate vinzatorul, pe el il intereseaza numai daca cant facturate, daca sunt primite efectiv si le face receptie cantitativa la pret de achizitie 0. Pt el valorificarea inventarierii nu poate da decit valoare 0.
Daca problema este ca sunt dubii in ceea ce priveste valoarea discountului (considerat mai mic decit cel negociat) este o alta discutie si tine in primul rind de domeniul juridic si este in functie de clauzele contractuale.
Se preia patrimoniul societatii fara transfer de parti sociale(actiuni) ? Nu este prea clar.Se preia sau se cumpara? Daca se preia, nu poate fi vorba de vanzare-cumpare.Reveniti cu date ,pt.a putea primi si raspuns concludent.
inca mai sper la un raspuns solid...multumesc

in mesajul initial scrie clar ACHIZITIONEAZA

daca nu s-a inteles:- asta este starea de fapt!!!! nu intereseaza smecheriile, ori naivitatile ori greselile de procedura...este o stare de fapt...ca urmare, cumparatorul trebuie sa procedeze in consecinta...rugamintea mea este sa va exprimati parerea pentru situatia data si nu sa exprimati opinii de "umplutura".
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
Ilie Stanica, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Discount pe factura furnizorului vioviod vioviod Am cumparat marfa de la furnizor in vederea revanzarii, dar pe aceeasi factura furnizorul mi-a acordat si discount. Factura arata asa: 1. creion 2 buc X 10 ... (vezi toată discuția)
Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)
Inregistrare factura cu discount zaira_simona zaira_simona Lucrez la o firma care comercializeaza ciment.Plata se face in avans,iar in momentul primirii marfurilor pe factura este inclus un discount pt plata in ... (vezi toată discuția)