avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... mediu - deseurile alimentare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

mediu - deseurile alimentare

Buna ziua,

As vrea sa stiu in ce categorie se incadreaza tipurile de deseu provenite din activitati de debarasare, restaurante, cantine, firme catering, etc. Mentionez ca nu este voba de o activitate de procesare a produselor din carne, lapte etc pentru a obtine produse finite ci doar o activitate de debarsare in salile de mese, fast food ,etc , dupa ce clientii au servit masa.

Sunt aceste deseuri asimilabile deseurilor menajere si ca urmare nu necesita tratamente speciale sau se incadreaza in categoria de SNCV , categoria a -3-a si trebuie livrate la o unitate de neutralizare specializata de SNCV.

In aceasta ultima situatie ar trebui depozitate in anumite conditii, camera frigorifica, monitorizare temperatura, pana la preluarea de catre firma specializata. Este reglementat acest lucru in lege?

Am nevoie de un raspuns argumentat si cu articole din legisatia specifica acestui sector de activitate.

Eu personal , consider ca pot fi asimila acest tip de deseu cu deseul menajer si nu necesita un tratament special si un contract cu o firma de neutralizare . De exemplu in Ord.219 / 01.04.2002 care vizeaza deseurile rezultate din activitati medicale , resturile alimentare rezultate din blocul alimentar , cantina spitalului, intra in categoria deseurilor nepericuloase asimilabile cu cele menajere...

As vrea un raspuns argumentat care sa stea in fata organelor de control A.N.S.V.A

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Leslie2000 , utilizator 11:48, 19 Martie 2019
Ordinul nr.119/2014, modificat cu Ord.994/2018 - Norme de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, capitolul V: colectarea, îndepărtarea și neutralizarea deșeurilor solide
- Art.36/1: Autorităţile publice locale, operatorii economici şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia să asigure colectarea selectivă, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide. Se interzice aruncarea deşeurilor solide în alte locuri decât cele amenajate special şi autorizate.
- Art.37
1) Colectarea la locul de producere (precolectarea primară) a depozitelor de deşeuri municipale se face în recipiente acoperite, dimensionate în funcţie de cantitatea produsă, de ritmul de evacuare şi de categoria în care se încadrează deşeurile menajere din locuinţă; deşeurile nu se colectează direct în recipient, ci într-un sac de polietilenă aflat în recipient şi care să aibă un volum puţin mai mare decât volumul recipientului. Precolectarea secundară, adică strângerea şi depozitarea provizorie a sacilor cu depozite de deşeuri municipale în punctele de precolectare organizată, se face în recipiente de culori diferite inscripţionate cu tipul deşeurilor, dimensionate corespunzător, acoperite, prevăzute cu dispozitive de prindere adaptate modului de golire, uşor transportabile, concepute astfel încât să nu producă răniri în timpul manipulării şi să nu favorizeze maladiile asociate efortului fizic excesiv.
2) Containerele vor fi concepute în aşa fel încât accesul la ele să fie rapid şi uşor, iar sistemul lor de acoperire să fie uşor de manevrat şi să asigure etanşeitatea. Recipientele vor fi menţinute în bună stare şi vor fi înlocuite imediat, la primele semne de pierdere a etanşeităţii. Ele vor fi amplasate în spaţii special amenajate, menţinute în condiţii salubre.
3)
Administraţia publică locală va asigura colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi stradale. Este interzisă depozitarea deşeurilor după colectarea lor, direct pe sol, pe domeniul public sau privat.
- Art.38:
Gestionarea deşeurilor municipale se realizează în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. În contextul prezentelor norme, deşeurile se colectează astfel:
a)Deşeurile periculoase rezultate din asistenţa medicală acordată la domiciliul pacientului sau cele rezultate din activitatea medicală a cabinetelor medicale, amplasate în clădiri de locuit, urmează circuitul deşeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice. Persoanele care îşi administrează tratamente injectabile la domiciliu şi cadrele medicale care aplică tratamente la domiciliu sunt obligate să colecteze deşeurile periculoase rezultate, în recipiente adecvate (cutii din carton cu sac de plastic în interior, cutii din plastic rigid), pe care le vor depune la cabinetul medicului de familie sau la cea mai apropiată unitate sanitară de care aparţin, care este obligată să le primească în scopul eliminării lor finale.
b)Deşeurile nepericuloase asimilabile celor menajere rezultate atât din asistenţa medicală acordată la domiciliul pacientului, cât şi cele rezultate din activitatea cabinetelor medicale amplasate în clădirile de locuit urmează circuitul de evacuare a deşeurilor menajere.
c)Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate.
- Art.39:
1)Evacuarea deşeurilor menajere biodegradabile şi reziduale de la locurile de producere şi colectare la locul de neutralizare se face de preferinţă zilnic, fără a se depăşi următoarele termene maxime:
a)în perioada 1 aprilie-1 octombrie:
- zilnic, din zonele rezidenţiale şi de la unităţile de alimentaţie publică, unităţile sanitare cu paturi, grădiniţe şi creşe;
- la cel mult două zile, din celelalte zone.
b)în perioada 1 octombrie-1 aprilie:
- la cel mult 3 zile, din toate zonele.
(2)Evacuarea deşeurilor menajere biodegradabile «din poartă în poartă» se realizează o dată pe săptămână.

Mențiune: deșeurile rezultate din activitățile medicale (deșeuri periculoase și nepericuloase) sunt reglementate în Ordinulul nr. 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale

Deci, după părerea mea trebuie să aveți container amplasat și amenajat corespunzător, separat pentru resturi alimentare și contract cu firma de salubritate din localitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii - medici si asistente medicale lily1983 lily1983 buna as vrea sa rog sa-mi trimiteti instructiuni de protectie a muncii pentru medici si asistente medicale. Mersi (vezi toată discuția)
Autorizare salon infrumusetare mihpop mihpop As dori sa aflu care sunt conditiile de autorizare pentru un salon de infrumusetare. Am un apartament cu 4 camere, cu intrare din strada. As putea obtine ... (vezi toată discuția)
Amplasare platforma gunoi arh.B arh.B Buna ziua, Referitor la amplasarea platformei de gunoi cf. ordinului 119/2014, art.. 4, lit a) si lit a1), aceasta trebuie fie amplasatala minim 10 m fata de ... (vezi toată discuția)