avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma in apartament penalitati intretinere diferite de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma in apartament penalitati intretinere diferite de restul apartamentelor

Buna ziua, in situatia in care am inchiriat o uscatorie de la parterul blocului mi se poate impune penalitati la intretinere diferite fata de restul apartamentelor? Precizez ca inchirierea este facuta prin contract de inchiriere intre Societate si Asociatie unde este stipulat faptul ca incep sa platesc penalitati din momentul in care am intarziat plata in prima saptamana din luna. Multumesc pentru sfaturi,
Cel mai recent răspuns: idmesspass , utilizator 17:08, 11 August 2017

Pai aveti semnat un contract, da? Pe cale de consecinta, trebuiesc respectate clauzele contractuale...
In alta ordine de idei, nu am mai auzit o asa prevedere, insa pentru a contracara o asemenea clauza, incercati sa depuneti o suma indestulatoare ca si fd. de rulment, apoi intocmiti o anexa la acel contract prin care solicitati sa "intrati in rand cu lumea", adica calculul penalitatilor sa se faca la fel ca in asociatie.
Succes!
Intrebarea era daca se poate considera cumva o decizie absurda/ilegala din partea asociatiei ? Intrucat uscatoria fiind un spatiu comun cu alta destinatie nu ar trebui sa se aplice acelasi principiu de penalizari ca pentru apartamente?

Fond de rulment - Adica pe o parte sunt privit ca un apartament dar pe alta parte ca spatiu comercial. Sub ce incidenta legala ar intra recomandarea Dvs. Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2017
idmesspass, utilizator

Incercati sa urmati pasii indicati de catre mine, faceti-le aceasta propunere. Cu ce v-ar deranja notiunea de Fd. de rulment? Puteti sa-i spuneti cum vreti, dar nu uitati ca intelegerea sa o faceti in scris!

Dumneata ai inchiriat un spatiu, ati intocmit un contract de locatiune cu clauze - drepturi si obligatii care trebuie respectate de ambele parti - punct! Acum dumneata intrebi daca este legal - pai este legal, contractul reprezinta vointa partilor - adica daca nu va convenea, nu trebuia sa semnati.

Privind partea a doua a intrebarii dvs. - personal m-am gandit ca daca achitati in avans o suma care sa reprezinte chiria + intretinerea pe 1 luna, as. prop. nu va poate calcula penalitati pentru ca nu are la ce. V-am oferit o solutie, insa dvs. puteti gasi si altele - inclusiv solutia renuntarii la spatiul respectiv.
Sub ce incidenta legala ar intra recomandarea Dvs. Multumesc,

Nu ar fi mai bine daca ati apela la serviciile unui avocat? Va da si incidenta si tot ce mai doriti dvs. - daca achitati o mica consultatie juridica. Eu v-am sfatuit cam cum ati putea iesi din dilema in care ati intrat... Apoi, cum de nu va achitati debitele, asa cum ati convenit?
Ma opresc aici si No comment!
Tin sa va multumesc pentru sugestii!
Poate m-ati inteles gresit, nu doresc sa fiu absurd, accept orice parere.
Nu sunt restantier si nu imi propun acest lucru. Am discutat cu presedintele mai multe variante dar nici nu vrea sa ia in considerare. Este destul de rigid.
Aceasta intrebare vine dupa discutia cu un contabil de asociatie care sustine faptul ca nu se poate aplica altfel de penalitati decat cele din 230/2007 - penalitati impuse apartamentelor.
Speram sa gasesc pe acest forum sugestii sau idei care sa ma ajute in a argumenta o eventuala perioada de "gratie" cum o are orice apartament in raport cu asociatia.

Acum va intreb si eu - fara suparare - Daca am merge "din prima" la avocati sau specialisti, in general, ce rost ar mai avea site-urile de profil ca acesta?
Ca o paranteza credeam ca aici pot gasi, specialisti care ma pot indruma, cel putin asta este marketingul pe care se bazeaza avocatnet.ro :)
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2017
idmesspass, utilizator
Nu ma pricep la legislatie, dar s-o luam logic : a fost incheiat un contract intre un SRL si o asociatie de proprietari, ambele avand personalitate juridica, deci, pe romaneste, nu cred ca acel contract mai are vreo legatura cu legea 230/2007.
Asociatia acum realizeaza un venit din inchirierea acelui subsol si totul se subordoneaza clauzelor contractuale, inclusiv calculul penalitatilor.
Nu stiu daca ma exprim corect, dar aici cred ca este vorba de un "acord comercial" si intra sub incidenta altor legi.
Colegul "Adam Grecu" v-a sugerat ideea cu "fondul de rulment" doar spre a va exemplifica cum ati putea rezolva situatia, dar, din pacate, a generat o confuzie.
Cred ca adecvat ar fi fost termenul de "garantie", adica o suma platita in avans si care o veti primi inapoi cand va inceta contractul sau din care asociatia isi va retine eventualele pagube/datorii, etc atunci cand va fi cazul.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comun bloc kobo kobo In urma cu ceva timp am cumparat un apartament. In actul de v/c era trecuta si un alt spatiu- care facea parte din spatiul comun al blocului. Accesul la acesta ... (vezi toată discuția)
Fond rulment manumart manumart Buna ziua, va rog sa ma ajuti cu modul legal de stabilire al cuantumului fondului de rulment, la ce se poate folosi in mod legal acest fond si daca se pot ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere spatii comune mira55 mira55 Contractul de inchiriere spatii comune incheiat anterior intrarii in vigoare a Legii 196/2018 mai este valabil in prezent? Avand in vedere faptul ca s-au ... (vezi toată discuția)