avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Camere de inchiriat in locuinta personala in scop ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Camere de inchiriat in locuinta personala in scop turistic

Buna ziua.

Spuneti-mi va rog,daca eu am disponibile 2 sau 3 camere pe care vreau sa le inchiriez in scop turistic ocazional ,in medie 3 luni ,cum procedez?Avand in vedere ca eu nu pot inchiria decat ocazional ,cateva luni din an ,ma supun normelor de venit care sunt publicate la ANAF?
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: iordantonio , utilizator 21:12, 9 Septembrie 2018
Dispozitiile ANAF prevad ca detinatorii de spatii de locuit avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice.= contribuabilii ,care asigura conditiile de sedere pentru o perioada de minim 24 de ore si maxim 30 de zile, intr-un an calendaristic, oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.-si veniturile obtinute din chirii sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor.,pentru care contribuabilii detin obligatia sa achite impozitul aferent
Acest mod de impozitare nu se aplica persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistica cu functiune de cazare certificata de Ministerul Turismului.
Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala pot fi impozitate pe baza normei anuale de venit sau, optional, in sistem real.
Norma de venit pentru anul 2017 corespunzatoare unei camere inchiriate in scop turistic de catre proprietari in locuintele personale sunt diferentiat evaluate pe fiecare zona turistica
Normele anuale de venit pentru categoriile de localitati turistice , pot fi ajustate cu coeficientii de corectie, corespunzator criteriilor prevazute de articolul 2 din Ordinul comun al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si al Ministerului Finantelor Publice nr. 22/28/2012, astfel:
– pentru locuintele situate in mediul rural, cu 10%;
– pentru camerele de locuit situate in constructii din lemn, cu 10%;
– camerele care nu sunt dotate cu instalatie de apa, canalizare si de incalzire proprii sau comune, cu 20%;
– pentru camerele care nu sunt dotate cu instalatii sanitare proprii, cu 20%; – pentru camere care au suprafata mai mica de 10 mp, cu 5%;
– pentru camere care au mai mult de doua locuri de cazare, cu 5%.
Intrebarea era daca norma de venit anuala se aplica in totalitate, ca si cum inchiriez zi de zi tot anul, chiar daca se inchiriaza ocazional de sarbatori sau o perioada mai mica, 1-3 luni cat e sezon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere in regim hotelier amiriana amiriana As dori sa ma informez ce acte trebuie intocmite si care sunt obligatiile fiscale ale unei persoana fizice care doreste sa inchirieze un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)
Inchiriere in scop turistic ComN ComN In apartamentul de 2 camere decomandate in care locuiesc doresc ca una dintre cele doua camere sa le inchiriez vara in scop turistic. Ca totul sa fie in regula ... (vezi toată discuția)
Ca persoana fizica vreau sa dau spre inchiriere camera financiarElit financiarElit Buna ziua, Ca persoana fizica, daca vreau sa dau spre inchiriere o camera pe Airbnb in Bucuresti, trebuie sa obtin certificat de la Ministerul ... (vezi toată discuția)