avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Are sau nu dreptul la pensi de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Are sau nu dreptul la pensi de invaliditate?

buna seara. cumnatul meu imediat face 40 de ani. el este cu handicap neurologic de gradul 2, nu stiu exact sa va spun codul cu care este trecut. el nu a lucrat decat cateva luni sunb supravegherea soacrei mele, dar cum este o persoana care isi pierde repede interesul si rabdarea nu a mai fost posibil. el in prezent primeste acel ajutor de 250 de ron si cativa banuti acolo. soacra mea a tot incercat sa mearga sa vada daca are drept de pensie, amandoi socrii fiind bolnavi si de o anumita varsta, cu acei bani nu este posibil sa tii una adult de 40 de ani... etc.... cei la care a umblat si o comisie i-au sps ce trebuie sa faca. acum de recent nu stiu unde exact a fost i sa spus ca el are drept de pensie numai daca il ologeste sau il pune in scaunul cu rotile....... legal, ce drepturi are? ei nu au umblat prin medici dar cred ca are si sindromul down pe langa problemele neurologice, dar nimeni nu iti spune nimic. el este gredul 2 de invalitate neurologic. CE DREPTURI ARE? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:56, 10 Septembrie 2017
corina.daniela a scris:

ei nu au umblat prin medici dar cred ca are si sindromul down pe langa problemele neurologice, dar nimeni nu iti spune nimic. el este gredul 2 de invalitate neurologic. CE DREPTURI ARE?

Trebuie sa-l interneze la psihiatrie dacă este suspect de sindromul down. Trebuie sa aibă cel puțin 3 internări de lungă durată, e posibil sa sufere și de tulburare de personalitate impulsivă, dacă nu are răbdare să lucreze la un loc de muncă.
Întrebați "ce drepturi are", păi în prezent beneficiază de drepturile persoanelor cu handicap accentuat și are o indemnizație lunară de 272 lei.
Faceți confuzie, și confundați handicapul cu invaliditatea. Sunt situați diferite și distincte.
Persoana cu handicap poate sa lucreze în anumite domenii cei sunt compatibile cu handicapul respectiv.
Invaliditatea este altceva, și o altă comisie o analizează și o stabilește, și e vorba de comisia de expertiză a muncii din cadrul casei de pensii din fiecare județ.
Pentru a se stabili dacă a re și o invaliditate conexata cu handicapul, trebuie să depună dosar cu actele medicale de la neurologie și psihiatrie, iar medicul expert le va analiza și-i va acorda un grad de invaliditate, doi sau trei.
Cum v-am spus mai sus, handicapul și invaliditatea nefiind același lucru, s-ar putea ca la pensie de boală sa fie încadrat în gradul 3.
Dvs greșit ați afirmat că este "în gradul 2 de invaliditate", deocamdată el nici nu a fost expertizat de o comisie de expertiză a muncii sa-l încadreze într-un grad de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat invaliditate Nela iordache Nela iordache Cum e posibil, o persoana cu sindrom Down, cu certif.de handicap grav,permanent si nerevizuibil,de la nastere,la comisia pt certificatul de invaliditate sa i ... (vezi toată discuția)
Neurologie handicap - referat RObucarm RObucarm Tatăl meu a făcut avc trebuie referat si scrisoare medicală. Cine da referatul la iesire din spital sa dat numai scrisoarea medicala. (vezi toată discuția)
Buna ziua mă interesează ce drepturi de a se pensiona are o ... Cody69 Cody69 Buna ziua. Ma interesează ce drepturi de a se pensiona are o persoana de 55 de ani, cu diabet, care a muncit doar 9 ani cu carte de munca apoi fara . Și ... (vezi toată discuția)